Není Café jako café

26.01.2021 20:40

Jan Štifter, Café Groll, Pikador Books, 2016, ****

 

Anotace

Originální a čtivá novela o mladém lékaři, který dostal na starost lékařský dohled nad lehkými dívkami v prvorepublikových Českých Budějovicích. Rok 1920. Mladý lékař Rudolf Slíva plánuje otevřít ordinaci a zahájit svou praxi. Mezi zavedenými lékaři však není vůbec jednoduché se prosadit, nováček tedy nastupuje na uvolněné místo lékařského dohledu nad dívkami z veřejných domů. Z popisu práce brzy osobně pozná všechny místní podniky i prostitutky, které v nich pracují. Nejvíce času ovšem tráví v jednom podniku – Café Groll v Kasárenské ulici s vyhlášenou kurtizánou Annou Václavíkovou. Ta záhy změní nejen jeho život, ale zasáhne do osudů dalších slečen i samotné madam. V novele Jana Štiftera se v atmosféře prvorepublikových nevěstinců odehrává souboj zkušeností a prožitků se skutečností a pravdou, která je často jen zdánlivá, protože nikdy nevíme všechno.

 

K Janu Štifterovi jsem se vrátila, protože se mi moc líbila jeho kniha Sběratel sněhu. Café Groll je další příklad toho, že se čtenář rozhodně nemůže řídit názvem. Kdo si pod tímto názvem představuje kavárenskou idylku, je naprosto mimo. Jako já.

 

Necelých 120 stránek sešitkového formátu přečtete během jednoho dlouhého zimního večera. Štifterův velmi pěkný, poetický jazyk – byť není archaický – vás lehce uvede do první poloviny minulého století, do světa červených luceren, prostitutek i jejich zákazníků. Ani k tomu nepotřeboval explicitní výrazy. Pohled ženského lékaře – hlavního hrdiny příběhu – je skutečně originální. A ještě více uvěřitelný, když se dovíte, že autor vycházel z reálného prostředí a historických dokumentů.

 

I když je Café Groll laskavější než Sběratel sněhu, přece autor nezůstal jen v „idylické“ první republice. Dění v Kasárenské ulici doplňuje druhou časovou linií – nástupem komunistů po druhé světové válce. I když Rudolf Slíva již dlouhá léta svou praxi neprovozuje, „jeho“ děvčata se mu připomenou.

 

Věřím, že se časem dostanu k Štifterově nové knize povídek Světlo z Pauliny.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová