Někteří Italové stále doufají, že je to jen fikce...

23.03.2017 13:54
Carlo Bonini, Giancarlo de Cataldo - Suburra, DOBROVSKÝ s.r.o., 2017, ***

 

Ve starověkém Římě byla Suburra římskou čtvrtí, kde se tajně setkávaly světy zločinu a politiky. V ghettu na úpatí Palatina, kde byly vedle sebe taverny a vykřičené domy, se potkávali vážení senátoři a lidé se špatnou pověstí. I po více než dvou tisíciletích toto místo nadále žije díky těm obyvatelům věčného města, kteří v dnešní době udržují křehkou rovnováhu mezi úřední mocí a zločinci z ulice ve snaze najít co nejrychlejší cestu k penězům, bohatství a moci. Tolik obálka knihy.

 

Samuraj si povzdechl, zvedl meč a jediným švihnutím usekl hlavu jednomu z jeho chlapů… Samuraj se na něho podíval a setnul mu hlavu…”A co vám mám říct” uzavřel Botola. “Samuraj je rozsekal na kusy. Jeho přítel nevystřelil ani ránu. Pak dali zbytky do pytlů a shodili je do Tibery.” str. 7
 

Páni, už na sedmé stránce masakr? Co jsem to udělala? Proč jsem se přihlásila do “výběrového řízení” na recenzní výtisk u vydavatelství DOBROVSKÝ s.r.o.? Proč mě vybrali a knihu mi poslali? Copak já čtu gangsterky? Přiznávám, že prvních sto stránek jsem si nebyla jistá, zda se (ve zdraví) dočkám poslední tři sta devadesáté čtvrté. Navíc mi zanedlouho text začínal připomínat Dumasovy romány: na každé druhé stránce další a další nové osoby, s novými jmény, přezdívkami, vztahy... A kdo si ty taliány, rody, šlapky, policajty, karabiniéry, politiky, oligarchy, sourozence, strýčky a synovce má pamatovat?  Musela jsem zapnout mozek.

 

Děj příběhu se odehrává v roce 2011 v době pádu Berlusconiho vlády. Tehdy už nemá italská mafie nic společného s romány Maria Puza. Žádný elegantní hezounek Alain Delon či stoický, respekt budící Jean Gabin z filmu Sicilský klan. Pouze tři krvelačné bandy, které si i za cenu vyvraždění hájí své zájmy. Kromě šéfů gangů, či jejich poskoků, zkorumpovaných politiků a kléru, se - na rozdíl od filmu - setkáváme i s postavami z opačného pólu společnosti: plukovníkem Marcem, kapitánkou Albou, strážmistrem Brandolinim či aktivistkou Alicí.

 

Ústředním motivem knihy pak je získání lukrativních pozemků pro vybudování římského “Las Vegas” pod zástěrkou výstavby přístavu a sociálních bytů. “Vždyť my chceme pomoci, my chceme dát práci a domov tisícům nezaměstnaných, co je na tom špatného?” ...

 

Jakmile se zorientujete v osobách a “stranách”, můžete “v klidu” sledovat gradující děj. Kromě potoků krve, bezpočtu nábojů, litrů hořlavin, milionů Eur a falešnosti se autorům do knihy vloudila i trocha upřímné lásky. Tím získal příběh více napětí, které čtenáře žene od jedné stránky ke druhé, bez ohledu na to, že ráno je třeba vstávat do práce.

 

Pokud máte rádi “krváky” s minimem romantiky, kniha se vám určitě bude líbit. Film bez kladných hrdinů získal na ČSFD 82 %.

 

PS: Camorra je italská zločinecká organizace působící v Neapoli, potažmo v celé Kampánii. Její činnost se podobá aktivitám sicilské Cosa Nostry … Camorra operuje nejen v Itálii, ale i v dalších zemích Evropy včetně České republiky. Wikipedie.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová