Na nekonečné pouti

23.04.2023 08:33
Brian W. Aldiss, Nonstop, Odeon, 1989, *****

 

Anotace
Jaký je vlastně svět, v němž žijí hrdinové Aldissova románu, příslušníci polokočovného kmene Greenů? Má, či nemá nějaké hranice? Proč je rozdělen na nesmírné množství palub? Odkud přicházejí záhadní Obři a Vetřelci? A co je pravdy na pověstech o údajné supercivilizaci na Přídi? Několik lidí se ve snaze najít na tyto otázky odpověď vydá na dalekou cestu. To, co nakonec zjistí, je až příliš fantastické...
Nonstop je románovým debutem klasika žánru Briana W. Aldisse a stále zůstává jeho nejpopulárnějším dílem. Důvodem je fakt, že jde o křišťálově čistý příklad dobrodružné science fiction, která je i přes svůj spád něčím víc než jen pouhou zábavou. Zpracoval novým, originálním způsobem oblíbené téma – osudy lidí na velkém kosmickém korábu, jehož let trvá už několik generací.

 

 

Na internetu jsem našla vzkaz: "Přečtěte si Nonstop, určitě se vám bude líbit." A fakt že jo! Clarkeho Ráma to sice není, ale i tak jsem si tento mezihvězdný výlet náramně užila.

Je neuvěřitelné, jak autor dokázal již v roce 1958, kdy kniha vyšla, popsat mezigalaktickou pouť, když do té doby kroužily ve vesmíru pouze octomilky (1947), na oběžné dráze Země skončila svůj život Lajka (1957) a první člověk se do vesmíru dostal až tři roky po té, co první čtenáři dospěli k překvapivému vyústění jeho románu. Začátek je sice trochu pomalejší, ale dál
stránku od stránky napínavější. A je s podivem, že i dnes, po pětašedesáti letech, je jeho poselství stále aktuální. Vždyť uzavření na omezeném prostoru si mnozí, zejména senioři, nedávno "užili" i na Zemi.

Je otázkou, zda závěr této dystopie je nadějný či nikoli. Zda Aldissova pochybnost o lidských morálních hodnotách je opodstatněná, či bychom - o více než půlstoletí "moudřejší" - dokázali této výzvě čelit lépe.

 

Pokud vás tato sci-fi klasika minula, neváhejte a přečtěte si ji!

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová