My o vlku a člověk v pustině

01.07.2018 20:33

Stef Penney, Vlčí něha - o něžných vlcích a krutých lidech, BB/art, 2006, ****

 

Očekávala jsem “strhující příběh o neměnnosti lidské povahy, o přátelství a lásce, která se paradoxně nerodí v teple domova, ale na strastiplné cestě zasněženou krajinou tváří v tvář nebezpečí”

 

Těšila jsem se na vlčí oči pronikající ledovou tmou, vyceněné zuby chránící život svůj i druhů ze smečky, napjaté svaly na nohou připravených běžet po zasněžených kanadských pláních až tam, kde splynou s polární září.

 

Z příběhu se však vyklubal napínavý historický román s detektivní zápletkou, ve kterém jsem se setkala s mnoha lidmi a minimem vlků.

                

Kanada, šedesátá léta devatenáctého století. Společnost - organizace, která na jedné straně pomáhá, na druhé likviduje. Přistěhovalci z Anglie, Francie či Norska, indiáni, míšenci. Lovci kožešin, farmáři, úředníci. Milující matka, tápající syn, mladý vyšetřovatel a stárnoucí smírčí soudce. Čtyři hlavní postavy, které čtenáře provází nejen na honbě za vrahem, ale postupně odhalují další cestičky spojující osudy všech (mnoha!) zúčastněných.

 

Co se děje týče, kniha sice nesplnila moje očekávání, ale i přesto mne velmi zaujala. Nejen tím, že jsem se alespoň v představách mohla zchladit pod příkrovem sněhu a ledu (skvělé čtení na horké léto), ale také proto, že Stef Penney umí! Vlčí něha získala prestižní The Costa Book Award i ocenění za nejlepší detektivní román. Škoda, že se nedozvím, zda se z ní stal “Jack London v sukních”, protože v češtině zatím její další oceněná “severská” kniha Under a Pole Star nevyšla.

 

S Londonem má společné i to, že do knihy promítla svou biografii. A ještě s jedním proslulým spisovatelem ji můžeme srovnat. Tak jako Mika Waltari nikdy nebyl v Egyptě a přesto napsal vynikající román Egypťan Sinuhet, Stef Penney kvůli své psychické chorobě, trpí agorafobií - strachem z otevřených prostor, nikdy nebyla v Kanadě. Všechny reálie si vyhledala v knihovně!

 

A nenechte se zmást stoletím, v němž se děj odehrává. Touha po svobodě a bohatství, přátelství, láska, nenávist, útěky, návraty, obavy z jinakosti, rasismus, souznění s přírodou i její ničení - to vše jsou velmi aktuální témata.

 

Knihu jsem si půjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová