Může se stát cokoli. Taky to může být jiné.

24.03.2019 11:57

Audur Ava Ólafsdóttir, Nad propastí byla tma, Plus, 2018, *****


Anotace:
„Mámě děkuju za to, že mě porodila, a holkám, že se mnou spaly. Jsem muž, který za sebe děkuje.“ Zapsal si dvacetiletý Jónas Ebeneser do deníku. Teď mu táhne na padesátku, je rozvedený a právě zjistil, že není biologickým otcem své dcery. Muž činu, domácí kutil, který vlastníma rukama vykachličkoval už sedm koupelen, náhle ztratil chuť do života. Otázka zní: Jak ho nejlépe ukončit? Aby svým blízkým nepřidělával starosti, rozhodne se odjet do válkou zmítané země na cestu, z níž se nemíní vrátit. S sebou si přibalí jen brašnu s nářadím a staré deníky. V Hotelu Silence, kde se ubytuje, však začne své jizvy spatřovat v novém světle.
Silný, vyzrálý a velmi lidský román o cestě z hluboké beznaděje je oslavou nekonečných životních možností, proměn a druhých šancí.


Kovářova kobyla chodí bosa. Pod svícnem je tma. Gdě kuchařek šest, tam nimo co jesť. Ano, ač knihovnice, o tom, že se již v roce 2016 začal u nás používat pojem „feel-good román“, jsem se dověděla až dnes v souvislosti s tímto románem.


No nevím, nevím. „Feel good“ znamená v překladu „cítit se dobře“. Ale Ólafsdóttirové dílo na mě nepůsobilo jako „romantická komedie s podivínskými postavami“.  Podle mého se jedná o „tvrdou realitu“ s nešťastným, přesto pragmaticky uvažujícím hrdinou.


Čtenář od začátku až do konce prožívá Jónasovo tápání mezi životem a smrtí. Ten se už pevně rozhodl se vším skoncovat a nyní jen hledá způsob a místo. Nechce totiž svou mrtvolou obtěžovat svou/nesvou dceru. S jednou košilí, vrtačkou a starými deníky se vydává na cestu za sebevraždou. V tu chvíli však ještě netuší, že životní prohry a ztráty mohou mít mnohem tragičtější obraz, než ten v jeho osamělostí trpícím srdci.


Zpočátku je děj trochu rozvláčný. Ale jakmile Jónas nasedne do letadla, vše kolem získá na dynamice. Zbývajících sto třicet stránek tak proletíte vysokou rychlostí, jejíž setrvačnost má nebývalou sílu. Sílu lidskosti, něhy a touze po životě.

Vězte, že se vám i může stát cokoli. Taky to může být jiné.

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová