Modrá je nejlepší!

29.08.2022 17:54
Mélissa Da Costa, Všechno modré z nebe, Jota, 2022, *****

 

Anotace

Šestadvacetiletému Émilovi zbývají jen dva roky života a ví to. Lékaři nad ním vyřkli ortel předčasné Alzheimerovy nemoci a on si přeje jediné: uniknout před nemocnicí a lítostí své rodiny a přátel, vydat se na cestu a setrvat na ní až do posledního dechu. Přes inzerát hledá někoho, kdo by ho při tom doprovázel.

 

K jeho vlastnímu překvapení dostane odpověď a setkává se s tajemnou Joanne, mladou ženou, která nijak nespěchá s vysvětlením, před čím utíká ona sama. A tak začíná jejich putování, které čtenáře ohromí svou krásou. Každý kousek cesty, každé setkání s novým člověkem je příležitostí k objevování sebe sama. Nejrůznější emoce pronikají skořápkou Émilových bolestí a jemu (a nejen jemu) nezbývá, než hledat novou vnitřní rovnováhu i způsob, jak čelit nevyhnutelnému.

 

Děsí-li vás demence či smrt, nečtěte. Budete však ochuzeni o nádherný příběh.

 

Ne, není to tak zcela nereálná fabulace, protože: „Přestože většina nemocných je starších 65 let, stává se, že onemocní i lidé 30 až 50letí. Bývá to kolem 10 % celkového počtu lidí postižených Alzheimerovou nemocí. Postihne-li Alzheimerova nemoc takto mladé lidi, vše co se týká rodinného života, financí a následné péče o nemocného je dost odlišné od problémů, které musí vyřešit nemocný člověk (nebo jeho rodina), který onemocní později.“ Česká alzheimerovská společnost

 

Ne, není to veselé čtení. Čtenář sice ví, „do čeho jde“, neboť anotace hovoří jasně a zázrak nelze očekávat. Přesto ve skrytu své romantické duše čeká, že na šesti stech stránkách bude popsána nejen cesta vstříc smrti.

 

Ano, Mélissa Da Costa napsala velmi silný příběh. Road trip napříč Francií: od Alp, přes Pyreneje až po Bretaň. Geniální nápad! Nevěděla jsem co dříve. Porovnávat své znalosti o demencích s popisovanou gradací Émilovy nemoci? Hledat na mapě navštívená místa, jejichž úžasné popisy mě zvedaly z křesla a už už jsem chtěla vyrazit? Přemýšlet nad tím, proč Joanne utrhla jedovatou bylinu, či co bych dělala na místě Émila, jeho matky nebo Joanny? Jásat nad kapitolami popisujícími prospěšnost/nutnost psát si deník, či meditaci všímavosti, dnes tolik populární mindfulness? Zamýšlet se nad citáty, jichž má Joanne velkou zásobu a dokáže vybrat vždy ten nejvhodnější pro danou chvíli? Už dlouho se nestalo, že bych četla a četla a četla, bez ohledu na denní či noční dobu.

 

Ano, autorka se tu a tam nechává unášet svou fantazií tak, že odborník by nesouhlasil a poučený laik nedůvěřuje. Ale ruku na srdce, kdo z nás tuší, jak by se zachoval, kdyby věděl, že do dvou let zemře, či kolik v sobě najdeme síly, abychom překonali životní tragédie tím, že darujeme lásku a věrnost.

 

Všechno modré z nebe je první román Mélissy Da Costa, který vydala ve dvaceti osmi letech a v roce 2020 za něj získala cenu Alaina Fourniera pro začínající spisovatele a cenu čtenářů Grand Prix du Livre de Poche 2020. Stojí za to ho číst. Úspěch mezi čtenářkami má také její druhý román Adresa Naděje.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová