Mne blesk se dotekl aneb Literární přesah

26.12.2019 13:37

Rudolf Těsnohlídek, Liška Bystrouška, Vyšehrad, 1988, ****­*
Rudolf Těsnohlídek, Zoja Mikotová, Iva Klestilová, Mne blesk se dotekl – Polozapomenuté osudy muže, jehož život bolel, Reduta, 2019, *****

 

Kdo by neznal operu Příhody lišky Bystroušky od Leoše Janáčka! Kdo však zná autora této lyrické bajky, básníka, spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka? Jeho další, ve své době velmi oblíbená, díla a zejména jeho pohnutý život, který dobrovolně ukončil vlastní rukou v pětačtyřiceti letech? Přiznávám se, že jsem doposud o něm věděla jen to, že byl geniální soudničkář. Dvacet let totiž působil v brněnských Lidových novinách, kde měl na starosti právě tuto rubriku.

Proto mě zaujalo v programu divadla Reduta představení Mne blesk se dotekl. Slovo dalo slovo a o Zlaté neděli jsme se vydali do Brna. Představení bylo vynikající. I na operní zpěv došlo. Je s podivem, jak autoři inscenace dokázali ze suchých životopisných dat dát dohromady dvě hodiny – ne příliš veselé, přesto velmi poutavé – podívané.

Na scéně se objevili nejen Těsnohlídkovi přátelé Karel Toman, S. K. Neumann, Jiří Mahen, Bedřich Golombek, ale také např. český polárník a zlatokop Eskymo Welzl, jehož životopis Těsnohlídek sepsal.

Těsnohlídkův osud byl smutný. Zanechal nám však, díky nalezené Lidušcše, na náměstích Vánoční strom a brněnský domov pro sirotky Dagmar.

Když jsme odjížděli do Brna, netušila jsem, o kolik životních příběhů přijedu obohacena. O tom svědčí i spousta odkazů výše :o). Pokud vás Rudolf Těsnohlídek zaujal, doporučuji Vám také článek Radkina Honzáka, psychiatra s jednoznačným příklonem k psychosomatickému myšlení. A nejen pro tento odstavec:

„S Robertem Fulghumem věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt. Osud dopřál tuto katarzi i Rudolfu Těsnohlídkovi. Po řadě tragedií mu dal prožít a režírovat také silný biofilní zážitek.“

Doporučuji knihu i divadelní představení.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová