Mám ráda knihy s literárním přesahem

29.08.2019 10:11

Volker Kutscher, Spis Vaterland, MOBA, 2019, *****

 

Anotace
Červenec 1932, berlínská policie stojí před záhadou: v nákladním výtahu v „Domě Vaterland“, legendárním chrámu zábavy na Postupimském náměstí, leží mrtvý muž. Vše nasvědčuje tomu, že se utopil.
Komisař Gereon Rath nemá z nového případu velkou radost, má dost nepříjemností už tak. Jeho vyšetřování s cílem dopadnout neznámého nájemného vraha se už celé týdny nehýbá z místa. A to, že jeho velká láska Charlotte „Charly“ Ritterová se vrací z ročního studijního pobytu v Paříži a nastupuje jako komisařka čekatelka na Alex – na oddělení vražd, celou situaci zrovna neusnadňuje.
Zdá se, že mrtvý muž z Postupimského náměstí je jednou z obětí série vražd, jejichž stopy vedou daleko, až někam k polským hranicím. Tady se Rath setkává s mlčenlivými východními Prušáky, nelegálně pálenou kořalkou a se záludnostmi tamní přírody. Odpor proti vyšetřovateli z Berlína vzroste ve chvíli, kdy narazí na dlouho střežené tajemství.

 

Správná recenze má obsahovat výčet kladů, záporů a osobní dojmy. Bohužel nemohu tentokrát zadání zcela splnit. Ať pročítám Spis Vaterland dopředu či pozpátku, nenacházím ani jedno jediné, malinkaté mínus.

Pravda, přelouskat více než 600 stránek mi tentokrát dalo zabrat. Text je sice velmi čtivý, ale hodně mě „zdržovalo“ hledání souvislostí. Kutscherova série Gereon Rath, jejíž je Spis Vaterland čtvrtý díl, je totiž nejen skvělou detektivní školou se správně dávkovaným napětím a obdivuhodně vypracovanými postavami a popisy prostředí, ale také vynikající učebnicí historie.

Líčení politické situace je nenásilné, má daleko do školometského poučování, zcela zapadá do vyfabulovaného příběhu a zároveň čtenáři poskytuje plastický obraz společnosti, která čím dál tím více propadá nacismu. Nejvíce je to zřetelné na území Východního Pruska, Mazur, které v současné době patří Polsku.

Můj pozitivní dojem z knihy samozřejmě umocňuje i fakt, že jednou z důležitých osob děje je knihovnice.

Vypadala přesně tak, jak si Rath představoval knihovnici v nejzazší provincii. Nosila brýle, její oblíbená barva byla pravděpodobně šedá, a když krátce pootočila hlavou, zahlédl Rath, že její přísně sčesané tmavě blond vlasy jsou dokonce svázány do staropanenského drdolu. Str. 313

Kutschera/Ratha prostě musíte milovat.

Gereon Rath není obyčejná, jednoduchá detektivka na pláž. Přesto si zaslouží pozornost všech milovníků tohoto žánru. Těším se na pátý díl.

Děkuji MOBA nakladatelství za recenzní výtisk.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová