Kde se dobře pije, tam se příjemně čte

22.08.2013 22:11

Šesté literární toulky Klubu přátel KKD se vydařily. Byly natolik pestré, že jsem měla co dělat, abych splnila svou "výletní zapamatovací zásadu": uchovat v hlavě alespoň jednu vzpomínku na každé navštívené místo. Nuže:

 

Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodu: Amos latinsky znamená miláček, oblíbený. Jeho knihy se netiskly - alespoň podle muzejní mapy - v Čuchonsku. To je výzva pro Kulíška!

 

Zámek Nový Světlov: V hotelové části, v novomanželském apartmá, které je také součástí prohlídkové trasy, snoubenci naleznou stylový nábytek včetně rozlehlé postele a obrovské televize a jako bohus v téže místnosti vanu a za paravanem klozet. Pohádka? Báchorka? Balada? Červená knihovna? Humoristický román? Psychologický thriller? Fraška? Nehodící se škrtněte.

 

Na Žítkové, kterou literárně oživil Jiří Jilík a proslavila Kateřina Tučková, mají knihovnu otevřenou v úterý od 14 do 16 hodin. Okolí se nám s Kulíškem velmi líbilo, hodláme se tam ještě vrátit s Rakem i Maxem.

 

Ploština v sobě stále skrývá tragedii, neštěstí, smutek... Kam se asi poděl voják od památníku? Čtěte Ladislava Mňačka.

 

A pokud by někdo pochyboval o tom, že i vizovická firma Rudolf Jelínek má něco společného s literaturou, nechť si u nás půjčí knihy Z Bunče na Kamínku za příběhy Chřibů Jilíka a Žižlavského nebo Holcmanovu O slivovici :).

 

K výletům samozřejmě patří zpívání v autobuse. Proto si dnes procvičte svou dlouhodobou paměť tím, že z ní vydolujete - a zazpíváte si! - písničky, které jste zpívali na svých školních výletech, zájezdech, u táboráků... 

 

Mně se hned vybaví: Nad chajdou, V nohách mám už 1000 mil, Na hrobě seděla příšera, V pondělí neděla, Beskyde, Beskyde, Na tů svatů Katerinů, Co to tam šupoce, Černý muž pod bičem otrokáře žil...

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová