Literárně-toulavé tlačky naší Kačky

07.06.2014 00:00

Bůh ví, že jsem škaredý! / Puch mrtvoly ode mne táhne, / na rukou, na nohou puká mi maso, / znáš hutě v Bašce? Tak oko mi plaje, / krvavý chalát mi s ramenou vlaje, / v pravici hornické kladivo nesu, / levou mi urazil uhelný balvan, / oko mi vyžehl vyšlehlý plamen.

 

Káč, to bylo přivítání! V památníku Petra Bezruče v Opavě na mne tato slova vybafla čelní stěna hned při příchodu. Dokonce i milá slečna průvodkyně, která toho nakáčala, až mi pírka šla kolem, měla velkou jizvu na hrudi. 

To ve srubu mi bylo hej! Krásná louka, útulná roubenka, sympatický průvodce, který nám i předášel Vašíkovy verše. Také ty, které složil po jednom z mnoha výstupů na Lysou horu: "Lysá. Ta děvuška milá, mdlé kostičky potrápila. A tak zní mi stále v uchu, nelez dědku na děvuchu." 

 

Knihovnička byla sice prázdná, ale na ní stála smaltovaná váza z frýdlantské Normy. Mozkojoggerka se rozplývala. Nechápu, jak může někdo nostalgicky vzpomínat na smaltované nádobí. Až pak si všimla na dveřích Bezručova superkáčání: "Návštěvníku, budiž zdráv! I když anděl jsi nevinný, více jak půl hodiny neseď zde a potom plav! A pak ten "škaredý fantóm a zašlého národa bard" ještě přitvrdil: "Návštěvy mne unavují: Rozhlédni se po mé sluji, kde se skrývá starý hřib, a za deset minut syp!" Kdepak. Klubáci nesypali. Až jsem se začala obávat, že poženou na Lysou...

 

 

Nakonec zvítězil hlad a kančí se šípkovou. S plnými bříšky jsme se pak vydali za Leošem Janáčkem na Hukvaldy. Asi to bude profesionální deformace, ale klučík, který nás provázel, byl nápadně podobný skladatelově svatební podobizně. Domem zněla Její pastorkyňa a ta, co to píše, začala něco o Murakamim a Sinfoniettě. Já tu její asociativní paměť fakt někdy nekáčám!

 

Samozřejmě jsem nemohla vynechat návštěvu kámošky Bystroušky v oboře. Něktěří účastníci zájezdu zřejmě litovali, že se nešplahlo na Lysou, tak jsme se vydrápali alespoň k hradní bráně. Výhled od ní je úžasný :).

 

 

Cvičení:

Pohodlně se posaďte, uložte, pusťte si Janáčka, zavřete oči a nechte svůj mozek vytvářet obrazy, vyvolávat vzpomínky, asociovat.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová