Lid Čanki v zeleném údolí

08.02.2014 16:18

Netypický průběh letošní zimy nás nutí vybírat k našim vycházkám zpevněné chodníky. Rak včera na netu odměřil 6 kilometrů, ale dnes ráno to vypadalo, že budu chodit jen kolem pračky a sporáku - mlha jako mlíko. Opět pomohl internet: "Nad mlhou je jasno, to spadne!" prorokoval Rak optimisticky od počítače. Vyrazili jsme. A udělali dobře. Než jsme dojeli do Rakoveckého údolí, svítilo nám nad hlavou sluníčko.

 

60 + 6 = 66 km

 

Z výzkumu mozkové činnosti:
Pravidelným cvičením snížíme pravděpodobnost, že budeme trpět stařeckou demencí, až o polovinu, v případě Alzheimerovy choroby až o 60 procent. Každodenní dvacetiminutovou procházkou snížíme riziko mozkové mrtvice až o 57 procent.

Pravidelně se pohybující lidé předčí sedavé typy v dlouhodobé paměti, logickém myšlení a řešení problémů.

Zvyšuje se takzvaná fluidní inteligence, tedy rychlost a přesnost abstraktního uvažování.

Efekt pravidelné pohybové aktivity je patrný i u dětí: lépe soustředí, méně vyrušují při vyučování, mají vyšší sebeúctu a menší sklon k depresím a úzkostem.

Tanec - nutnost koordinovat pohyby různých částí těl s hudbou případně s partnerem, pamatovat si kroky, pózy - také přispívá k trénování mozku.

 

Věnujte zbytek víkendu procházce, cvičení nebo tanci. Pokud nejdete na ples, rozbalte to doma s brněnskou world music skupinou Čankišou. Lid Čanki je temperamentní :)

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová