Rychle a bezbolestně

01.11.2013 00:00

Žijeme v době, kdy všichni chtějí všechno rychle a bez námahy. Zhubnout pět kilo za týden, naučit se cizí jazyk za víkend nebo vystudovat práva za pár měsíců. Co byste však dělali vy, kdyby vám někdo nabídl, že můžete cokoliv, co by jinak trvalo dlouho a stálo vás spoustu úsilí, získat rychle, bezbolestně a prakticky okamžitě? Odolali byste takové nabídce?

 

Tolik ze záložky knihy Markéty Dočekalové Rychle a bezbolestně, kterou jsem dočetla právě dnes, v dušičkovém období, což je mimochodem příznačné. I když příběh nemá "realistický základ", dokonce je tak trochu mystický, vypovídá mnohé o nás, skutečných lidech, s našimi touhami a cestami k jejich naplnění. Doporučuji :).

Dnes mám pro vás ještě jeden literární zážitek a zároveň úkol. Blíží se víkend, takže na něj budete mít - po případné návštěvě hřbitova - určitě čas.

 

Verbální logika vyjadřuje schopnost slovního logického myšlení, nalézt to správné slovo psané nebo mluvené v pravý čas. Ukazuje na bohatost slovní zásoby a na vyjadřovací schopnosti. Abychom dokázali vždy rychle a správně slovně reagovat, je třeba tuto schopnost trénovat. K tomu slouží mnoho druhů cvičení. 

 

V Hrátkách s pamětí pro seniory jsem jednou zadala tento úkol: Sestavte příběh, ve kterém se objeví co nejvíce názvů knih z edice Česká povídka.

 

Sešlo se mi několik skutečně kreativních textů. Např: Až láska v New Yorku znamenala v mých vztazích se ženami zlom. Bydlel jsem tu u tety a pracoval v rodinném podniku jako číšník. Líbila se mi krásná a světa znalá servírka Elizabeth a já se jí líbil také. Vycítila můj ostych a nezkušenost, ale přání „nauč mě milovat“ jsem měl zřejmě napsáno na čele. Porozuměla beze slov a ráda mě zasvětila do tajů milování. Těšil jsem se na naše schůzky s erotikou. „Ber, po čem toužíš“, říkávala a byla trpělivou učitelkou. Celý příběh zde.

 

Podívejte se do své knihovničky, vyberte si náhodně několik názvů knih a pokuste se z nich sestavit příběh.

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová