Kurz Kreativní práce s informacemi, KISK, FF MU Brno

13.10.2021 22:04

Úkol: Deset dní s kreativním deníkem

Kreativní deník představuje jednu z nejkomplexnějších a současně nejflexibilnějších variant na rozvoj kreativního myšlení. Možností, jak k němu přistoupit je více. V rámci dobrovolného úkolu bude třeba, abyste mu věnovali deset dní. Součástí deníku mohou být průběžné úkoly, které budete plnit v jednotlivých lekcích.

 

Středa 13. 10. 2021

Je devět večer. Jsem po celodenní šichtě unavená, ale domácí úkol je domácí úkol. Jinými slovy: kdo se dal na vojnu, musí bojovat.

V době lockdownu jsem si zvykla na on-line aktivity a i když mám dnes spoustu „živých“ pracovních povinností, přihlásila jsem se do kurzu Kreativní práce s informacemi. K mému příjemnému překvapení obsahuje také „deníkovou kapitolu“. Co já se už na svých Hrátkách s pamětí napovídala: „Pište si deník, pište si deník, pište si deník! Váš mozek ho potřebuje!“

První zápis ponechám i s osnovou, která může inspirovat i vás, kteří tyto řádky právě čtete.

 

1. Napište tři pozitivní věci, které Vás dnes potkaly a proč Vám přišly pěkné.

Navzdory citelnému ochlazení lichořeřišnice pod okny stále kvete a její žluté i červené květy byly k obědu lahodné.

Skvěle jsem si zdrbla se známou. Ani netušíte, co vše se dá probrat u pultu s kozím mlékem a tvarohem.

Hrátky s pamětí v knihovně v Letonicích se vydařily. Dámy (pánové se stále nedostávají) byly aktivní a kreativní a lekci na téma „Reminiscence“ si pochvalovaly. Dokonce jsem po dlouhé době opět uslyšela slovo „štrample“ a poznala tak krajanku ze severní Moravy.

 

2. Co Vás dnes překvapilo a čím.

Do VU3V se na poslední chvíli přihlásil třetí muž. Ženy mají na akcích v knihovně drtivou převahu.

 

3. Nakreslete myšlenkovou mapu dnešního dne. Můžete shrnout oblasti činnosti, ale také zahrnout myšlenky, pocity, dát si zpětnou vazbu, hledat poučení; dívat se na to, jak by šla určitá činnost dne udělat jinak.

 

4. Co zajímavého jste dnes přečetli? Co Vás na tom zaujalo.

Rowlingové vyšla dětská kniha inspirovaná plyšovým prasátkem jejího syna - článek.

Český překlad vyjde ve čtvrtek, jeho autorem je Petr Eliáš.

 

5. Rozhlédněte se kolem sebe a vyberte si náhodný předmět. Zkuste během pěti minut rychle napsat, k čemu by se mohl hodit. Př.: Tužka - psaní, čistění škvír, restartování routeru, měření délky, okusování proti nervozitě, jako zbraň, náušnice…

Osuška: utírání, turban na hlavu, přikrývka, vlajka, paraván, houpací síť pro panenku, ucpání díry, závěs, sukně, plátno na malování

 

6. Vyzkoušejte jeden ONLINE nástroj nebo aplikaci, který vám může pomoci v kreativitě. Napište jeho název a k čemu jste ho použili.

coggle.it – mentální mapa

 

7. Stalo se dnes něco neobvyklého? Všímejte si dění na ulici, ve škole, doma, v médiích. Zkuste napsat, proč se vám to zdá neobvyklé? Čím se to liší od obvyklých situací?

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nacházím dnes jen samé „obvyklé události“.

 

8. Potkali jste se během dne se situací, kdy jste chtěli být kreativní, ale nešlo vám to? Zkuste si vzpomenout, co vám v tom bránilo. Byli jste unavení? Měli jste z něčeho strach? Bránilo vám prostředí? Lidé? Nebo v tom bylo něco dalšího?

Viz bod 9, únava.

 

9. Nakreslete obyčejnou tužkou cokoliv, na co máte chuť. Nesnažte se kreslit umělecká díla, ale jednoduché kresby. Vzpomeňte si na nějakou věc, co vás dnes zaujala, a nakreslete ji. Pak ji nakreslete znovu, ale změňte její vzhled pomocí vaší představivosti.

Můžete hádat, o co se jedná :o).

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová