Kupředu pravá!

22.06.2019 11:33

Petr Vladyka, Učení a paměť pravou hemisférou, Zkuste to jinak, Knižní klub, edice UNIVERSUM, 2018, *****

 

Anotace:
Autor vystudoval pedagogickou fakultu UK a v současnosti pracuje jako specializovaný lektor na využití potenciálu mozku. Pořádá vysokoškolské semináře s celostátní akreditací, v nichž se soustředí především na téma komunikace a zážitkové alternativní metody ve vyučování. Přes dvacet let vede kurzy zaměřené na práci s pravou mozkovou hemisférou, progresivní učení, psychologii a rozvoj kreativního myšlení. Ve své knize, se zabývá otázkou zlepšování paměti, a jak sám říká v úvodu, publikace je určená pro všechny, kteří mají pocit, že tradičními metodami si toho normálně moc nezapamatují anebo se už léta učí cizí jazyk, ale stále jsou na jednom místě. Kniha je pojatá formou rozhovoru, v němž autor odpovídá na nejčastější dotazy, vysvětluje svou metodu a podává návod, jak postupovat.

 

Existuje spousta knih o trénování mozku, paměti. O tom, jak se cokoli rychle a snadno naučit. Jejich kvalita je rozdílná. Velmi rozdílná. Vladykova publikace je samozřejmě self-promotion. Přesto jako trenérka paměti stojím za vším, co zde autor píše. Pokud si osvojíte alespoň pár zde uvedených rad, splnila svůj účel bez toho, abyste vyhledali jeho kurz.

Vzhledem k mé dlouholeté praxi mám většinu zmíněných technik „v malíčku“ a snažím se je – s větším či menším úspěchem – předávat účastníkům mých kurzů. Přesně také vím, jak v praxi vypadá výtka literární tazatelky k asociační technice: Proč si musím vymýšlet tolik věcí, kvůli jednomu pojmu, to si přece nemůžu zapamatovat! To je naprosto zbytečné!

Ano, dospělí lidé si nechtějí vymýšlet, fantazírovat, vizualizovat, asociovat. Připadá jim to nesmyslné. Zvláště senioři, kteří většinou ani nemají potřebu si zapamatovávat kvanta nových informací. Proto představuji mnemotechniky, např. akrostika, akronyma, akrostichy, metodu loci, asociační řetězce apod., jako kreativní cvičení k trénování paměti. Snažím se je přesvědčit, že mnemotechnika je hřiště, na kterém posílí a „zahustí“ svou synaptickou síť. Ta se jim pak odmění v praktickém životě správnými úsudky ve správnou dobu. Díky několika poctivě trénujícím účastnicím vím, že to funguje.

V knize jsem ale našla také nové informace a rady. Tajemství cestovatelů, artikulační smyčka, fenomén třetího dne, kinestetický kanál vnímání apod. Byla přínosná i pro mě.

Doporučuji všem, kdo chtějí do hlavy nacpat stovky nových dat i těm, kdo potřebují posílit svůj stárnoucí mozek. Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

A přikládám také trochu té S-P :)

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová