Krušné hodiny dějepisu

22.08.2021 21:41

František Neužil, Královna Eliška Rejčka, MOBA 2021, **

 

Anotace

Vypravěčsky podmanivý román zavádí čtenáře do doby 14. století, proslulé dramatickými událostmi a zápolením přemyslovské, habsburské a lucemburské dynastie o český trůn. Autor líčí osudy fascinující české a polské královny, jež patří mezi nejzajímavější postavy české i světové historie. Rejčka byla obratnou diplomatkou, sokyní Elišky Přemyslovny, milenkou pana Jindřicha z Lipé, zakladatelkou významného kláštera a iniciátorkou vzniku iluminovaných rukopisů, které přispívali ke vzdělanosti národa. Byla ale také ctižádostivou ženou, která toužila po uznání a lásce…

 

 

Čím jsem starší, tím více tíhnu k historické literatuře. Čím více se z nich o českých, moravských i slezských dějinách dovídám, tím méně mě trápí současná politická scéna. „Dyť vono je to tu vodjakživa,“ uvědomím si, a korupce, malá domů či převlékání kabátů pod heslem „bližší košile než kabát“ už mě tolik nepřekvapují.

 

Většinou mě tyto knihy rychle vtáhnou do děje. Snažím se rozeznat historické osobnosti a události od těch vyfabulovaných, ráda si vše dohledávám v encyklopediích a žasnu nad tím, jak si autoři poradili se spojením faktů a fantazie.

 

Bohužel to není případ románu Františka Neužila. Těžko, velice těžko jsem se prokousávala archaickým textem. „Vypravěčsky podmanivý“ rozhodně není. Příběh je tak zalidněn pány „z“ či „od“, že jsem se v nich jen stěží orientovala. Jako v každém románu i zde se navíc objevily smyšlené postavy. Ale jak dramaticky do děje vstoupily, tak nenápadně z něj zase vymizely. Škoda. Našlápnuto měly skvěle.

 

Chápu, že charaktery skutečných osob nemůže spisovatel měnit, ale že by všichni ve 14. století byli tak „ploší“? Nenašla jsem ani jednu postavu, se kterou bych souzněla, které bych fandila.

 

Zato jsem nepochopila autorův skok v historii. Habsburkové najednou zmizeli a na stránkách knihy se zjevil Jan Lucemburský s manželkou Eliškou Přemyslovnou…

 

Milovníci romantických příběhů si asi nepočtou. Ale myslím si, že fanoušci minulosti si přijdou na své, neboť, jak už jsem napsala v úvodu, je dobré znát historii, aby člověk pochopil současnost. A pokud vás školní dějepis nebavil, či jste už ledaco zapomněli, v této knize si mnohé skutečnosti připomenete.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová