Kraď jako umělec

02.06.2013 21:11

Jak jsem si slíbila, tak udělala. O deštivém víkendu - byť u nás to není vůbec tak dramatické jako v Čechách - jsem se rozhodla vyprat, vyžehlit, uvařit, napéci, mezi kapkami odplevelit kytky a bylinky pod okny a číst. Až dnes odpoledne jsem zjistila, že v metru knih z knihovny mám malý poklad: Austin Kleon - Kraď jako umělec (10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě).
 

Ač nejsem umělkyně, kreativitu "ordinuji" nejen sobě, ale nezbytnost být i v "obyčejném" životě tvůrčí, vynalézaví "vtloukám" do hlavy i návštěvníkům mých kurzů. Co kapitola této knihy, to perla, např.: Škol se; Něco dělej, tak zjistíš, kdo jsi; Pracuj rukama; Trénuj produktivní zahálku; Nebuď svině (svět je malý)...
 

Před pár dny jsem začala psát svůj Občasník a dnes čtu:

Veď si lodní deník
Tak jako musíš mít přehled o událostech, které tě teprve čekají, musíš zaznamenávat i to, co tě potkalo. Není nutné si zdlouhavě psát klasický deník se všemi podrobnostmi; stačí si do maličkého notýsku každý den naškrábnout stručný seznam událostí. Na čem pracuješ, kde obědváš, na jaké filmy koukáš. Je to tak mnohem snazší, než se obšírně rozepisovat. Budeš zírat, jak užitečné takové záznamy můžou být, hlavně po několika letech. Tyhle malé detaily ti pomůžou zapamatovat si ty větší. Kdysi dávno si námořníci do lodních deníků psali, jakou vzdálenost urazili. Přesně to budeš dělat i ty - zaznamenávat si, kam doplula tvá loď.

 

Takže: dnes jsem byla za hospodyňku, obědvala jsem doma kopřivovou polévku a povidlový koláč a jen silou vůle jsem se odtrhla od nové televizní stanice Óčko Gold. No uznejte, Steven Tyler a Bruce Willis se opouštějí velice těžko... :)
 

Vystřižené scény z knihy Kraď jako umělec

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová