Koncentrované zlo, na které bychom neměli zapomínat

22.12.2022 08:05
Jan Štifter, Kathy, Pikador Books, 2014, *****

 

Anotace
Mladou ženu Kathy žijící ve spokojeném smíšeném manželství s šumavským Němcem čekají na konci války zásadní rozhodnutí. Co pro ni bude v neklidných dobách důležitější? Manželský slib? Národnost? Odvaha? Čest? Barvitá novela Kathy inspirovaná skutečným příběhem si klade spolu s hrdinkou právě tyto otázky a zároveň nechává na čtenáři, aby na ně zkusil odpovědět i on sám. Svižný styl knihy nezapře dlouholetou novinářskou praxi autora a novela tak připomíná strhující reportáž, která bez potíží udrží čtenářovu pozornost od první stránky až po závěrečnou pasáž.


Kateřina Tučková sepsala na téma vyhnání Němců po 2. světové válce 400 stránkový román. Janu Štifterovi stačilo 90 téměř kolibřích stránek. Tím dokázal, že není třeba tisíce slov, aby nám přiblížil osudy nesmyslných poválečných obětí.

Osudy lidí, kteří se ničím neprovinili, a přesto byli vydání napospas bezcharakterním kreaturám, které se dostali k moci. To, co bylo před válkou normální, česko-německá manželství, je najednou nepřípustné, ba přímo zločinné a lidé přestávají mít jakýkoli vliv na svůj osud.

Téměř filmové střihy mezi obdobími - od První republiky po 50. léta - živě přibližují čtenáři autorův rodný kraj a jeho obyvatele. Autentičnost příběhu tkví také v tom, že se jedná o osud Štifterovy babičky. Toto poznání mě přivedlo k rouhavé myšlence, že kdyby se Kateřina/Kathy tenkrát rozhodla jinak, nikdy bychom skvělého spisovatele Jana Štiftera nepoznali... :)

 

PS: Kniha je již vyprodána. Vypůjčit si ji můžete v 29 knihovnách nebo zdarma stáhnout.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová