Kolegiální vrba aneb OMG! DNS, dbl

27.10.2017 21:55

Jana Bílková, Trénink mentální kondice, Portál, 2017, *****

 

Útlá publikace Jany Bílkové má podtitul Cvičení a hry se slovy pro každý věk. Skutečně! Hrát si s ní může každý, kdo umí číst. Úspěšný řešitel však potřebuje ještě dvě další vlastnosti: trpělivost, t.j. schopnost udržet koncentraci, soustředit se a kreativní myšlení.

 

Ve svých kurzech stále opakuji: jedním z prvních příznaků Alzheimerovy choroby je “ztráta slov” - držím v ruce tužku a nedokážu tento předmět pojmenovat. S vyjadřováním mají však problémy i mnohem mladší ročníky! Děti nedokáží popsat zážitek z prázdnin, dospělí během několika minut změní nerezové zábradlí na most se třemi šrouby, viz Tak se dělají drby.

 

Svět esemesek, statusů, chatů a tweetů je pro český jazyk nepříznivý. A když se odhodláme k delšímu vyjádření, často necháváme svůj post s pravopisnými chybami či překlepy. Místo češtiny používáme cizí výrazy. (Proč jsem napsala post a ne sdělení?) Ba co hůř, zkratky: OMG! DNS, dbl.

 

I když Jana Bílková není originální, obdobné publikace vydává Jitka Suchá již deset let, jsem za každou příležitost k zábavnému procvičení slovní zásoby vděčná a knihu doporučuji.

 

PS: Dříve, než si ji koupíte, nebo půjčíte v knihovně, pokuste se vyřešit přesmyčku z titulku: Kolegiální vrba = dvouslovný výraz mající vztah k obsahu tohoto článku.

 

PPS: Zkratky vyjadřují zděšení teenagerky a následné hodnocení původce jejího stavu :) 

 

Půjčeno v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová