Kognitivní disonance je fakt pruda

07.07.2019 15:36

Ivo Toman, Kurvítka v hlavě – Proč i chytří lidé jednají hloupě, Taxus International, 2018, ***

 

Anotace:
Říká se, že výrobci dávají do přístrojů něco, co způsobí, že se ty přístroje po čase pokazí. Ideálně hned po záruce. Lidově těmto sabotérům říkáme kurvítko. Něco podobného máme i ve svém myšlení, proto se často chováme dost hloupě. Náš mozek si z několika informací okamžitě domyslí zbytek. Jenže tyto myšlenkové zkratky se občas "nestrefí". Pak najdeme smysl tam, kde není. A z jasných faktů vytvoříme naprosto špatné závěry.

 

Stává se i vám, že si při čtení říkáte: „To znám, to není nic nového, to se mi taky stává…“? A zároveň: „Já vím, že bych měl/měla dělat toto a ne toto…“? Také míváte někdy pocit, že píší o vás? Je spousta rad, o kterých víme, ale neřídíme se jimi. Proto tady jsou tzv. „knihy radičky“, aby nám to připomněly.

Už obsah druhé kapitoly „Priming“ je mi důvěrně známý a často se o něm zmiňuji ve svých kurzech: „Máte-li řešit úkol, hádanku, rébus, nesmíte k němu přistupovat s myšlenkou „to je těžké, to neumím, to nedám“. S negativním přístupem je negativní výsledek pravděpodobnější.

O toulavých myšlenkách jsme si vyprávěli v minulé lekci Hrátek s pamětí na téma Mindfulness. A s kognitivní disonancí (rozpor v protichůdných myšlenkách) jsem se setkala už mnohokrát.

Pokud na svůj život nahlížíte alespoň trochu sebekriticky, nenajdete v knize Ivo Tomana příliš nového. Přesto je v ní i pár zajímavostí, které mě dosud míjely a které mi snad pomohou vypudit pár kurvítek z hlavy. Zapamatuji si zejména kapitolu „Mužský zjednodušovač“  J

Knihu jsem si půjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová