Knihovny skokanem roku aneb Konec on-line čtení

25.04.2020 20:39

 

Dnes je to čtyřicátý pátý den, kdy je kvůli epidemii nemoci COVID-19 naše knihovna zavřená. Ještě ve čtvrtek dopoledne jsem trávila třetí den tzv. home office a užívala si roli "hérečky" namlouvající "audioknihy". Jsem ráda, že jsem stihla alespoň jednu povídku z knihy Život není korektní Věry Noskové, která měla být hostem našeho březnového Literárního čaje.

Autorka byla zvědavá, kterou si vyberu. Když jsem se, tu více tu méně podrobněji, seznámila s obsahem všech příběhů, volba zcela jednoznačně padla na Dřevěného muže. Vždyť byla téměř o mně - padesátnici, věčné začátečnici ve studiu angličtiny. Dokonce mám některé rysy společné i s "dřevěným" Janem Římanem. 

Také většina dalších povídek se mi líbila a měla jsem v plánu namluvit ještě alespoň dvě. Ovšem knihovnice míní, ministři mění. Ale vraťme se o pár týdnů zpět.

Začalo to na zámku. Naše regionální autorka Dagmar Stryjová dala k dispozici svou publikaci Pověsti zámku Račice. Odtud nebylo daleko k pohádkám. 

Dříve, než jsem si stačila vybrat z děl, která mají volná autorská práva, dalo nakladatelství JaS souhlas k veřejnému čtení z jejich knih. V dětském oddělení jsem si vybrala Alšovy pohádky. Můj dojem, že si je rádi poslechnou (i) dospělí, mi potvrdila dcera: "Mami, ty jsou ale drsné." Ano, jsou to poněkud hororovější verze známých pohádek, např. O perníkové chaloupce - Lidojed.

V květnu jsme plánovali návštěvu české spisovatelky žijící v Austrálii Sabiny Zelené. Mimo jiné měla představit svůj nový román Dívka s labutí. Nejdříve jsme se domluvily na načtení úryvku. Pak jsem začala přemýšlet nad poznámkou mé dcery: "Mami, a proč to neuděláte on-line?" Skype na klábosení s ní ovládám. A když "moje" seniorky zvládají po Skype Hrátky s pamětí, proč bych se já nemohla naučit streamovat. 

Díky spřízněným duším z neziskovky Nevypusť duši bychom to měli zvádnout. Proto vás už dnes mohu pozvat na pondělí 11. května 2020 na Literární čaj napříč kontinenty. Pokud nebudete moci být v 15 hodin on-line, a nám se vše podaří, můžete se podívat na záznam.

V "koronavirovém rozvolňovacím harmonogramu" byly knihovny uvedeny u data 8. června - v tento den jsme měli otevřít. Ve čtvrtek 23. 4. se však vláda rozhodla, že knižní abstinence dosáhla u čtenářů nebezpečné hladiny a je třeba zpřístupnit duchovní potravu již od pondělí 27. dubna. Zatímco jiné profese se v kalendáři posunuly o dva týdny, literatura jim to všem nandala superskokem o šest týdnů. Zpočátku to nebude jednoduché, ale už se těším :).

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová