Hodina dějepisu s historickou romancí

24.07.2018 14:04

Jana Pronská, Rebelka, Nakladatelství MOBA, 2018, *****

 

Láska, nenávist, přátelství, zrada, pán i kmán. To vše, ve středověkých kulisách, jsem našla v historickém románu slovenské spisovatelky Jany Pronské. Pro mě dosud neznámá autorka má na svém kontě již osmnáct titulů a je ve své vlasti velmi oblíbená.

 

Komtesa Cecílie není zrovna prototypem způsobné šlechtičny. Více než v krajkách si libuje v šermu, střelbě a jízdě na koni. Jak jinak, když dívka vyrůstá bez matky a vychovává ji jeden z nejlepších rytířů krále Zikmunda Lucemburského. Bohužel kromě přemíry fyzické zdatnosti má Cecílie také více hrdosti a pýchy, než by se na dívku z počátku 15. století slušelo. Její tvrdohlavost ji uvrhne do nechtěného manželství s temešvárským županem Štefanem z Rozhanovců. Mladí lidé nejdříve bojují sami proti sobě, aby nakonec spojili své schopnosti na ochranu krále. Otázkou je, zda jim zůstane síla na vzájemnou lásku.

 

Podle dobových pramenů jsou činy této dvojice legendární. A právě to mě na historických románech těší. Přiznávám, že ze školních hodin dějepisu typu: narodil se, kraloval, založil, vyhrál, prohrál, umřel mi v paměti mnoho nezůstalo. Zato barvité příběhy s dramatickým dějem vklouzávají do mé dlouhodobé paměti samy. Platí totiž, že co si zapamatujeme “pod emocemi”, to si pamatujeme mnohem lépe. A že těch emocí v Rebelce je!

 

Vedle jemné erotiky se čtenář může ponořit také do čtivě popisovaných historických událostí. A když začne tápat mezi osobami, ději či místy (není Bělehrad jako Székesfehérvár!) může se obrátit na tetu Knihovnu či strýčka Gůgla, kteří mu udělají jasno. To je skvělá nadhodnota dobře napsaných historických romancí (tak autorka své knihy označuje). Romancí, ze kterých pouze nekape sentiment. Romancí, u kterých si přijde na své jak srdce tak mozek.

 

Jana Pronská říká, že má v zásobě desítky příběhů, které by chtěla dát na papír. Doufám, že ji stále bude bavit vyhledávání starých legend a informací o dávno zapomenutých zříceninách a přiblíží nám tak hrdiny národa, který je, ať chceme nebo ne, s námi historicky spjatý. 

 

Děkuji Nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová