Když síla ne/schází

04.03.2019 16:39

Milena Štráfeldová, Svetr ze zbytků, Mladá fronta, 2018, *****


Anotace:
Co spojilo slavného pražského fotografa a mladou dívku, která právě přežila pochod smrti? Co způsobí pestrobarevný svetr desetiletého kluka, ze kterého jednou vyroste hrdina? A jaké vzpomínky vyvolal klavír, u něhož stále zlobí klapka spodní d? I to se dočtete v povídkové knize Mileny Štráfeldové. Po několika rozsáhlých románech se v ní autorka znovu vrací k naší nedávné historii, tentokrát však v podobě krátkých příběhů. Vystupují v nich skuteční lidé i fiktivní postavy, všechny ale spojuje jedno – každý po svém se brání nepřízni osudu, vzdoruje zlu a manipulacím a překonává své hendikepy. Je lhostejné, zda jde o oblíbeného kněze či žebráka na Karlově mostě, o známou divadelní kostymérku, geniálního šachistu, jemuž elektrický proud vypálil mozek, nebo o bezejmennou obtloustlou úřednici. Vždycky po nich chce život jediné – odvahu nedat se.


S tvorbou Mileny Štráfeldové jsem se poprvé setkala při její návštěvě naší knihovny. Tenkrát nám oblíbená redaktorka Českého rozhlasu představila svou novou knihu Guláš pro Masaryka. Od té doby vydala další čtyři publikace.


Přiznávám, že i když nejsem velká fanynka tohoto žánru, čas od času si přečtu něco z edice Česká povídka. Proto jsem si před druhou návštěvou M. Š. ve Vyškově vybrala její povídkovou knihu, která má podtitul Povídky o síle žít a odvaze vzdorovat osudu.


Je to síla. Temná síla. Při čtení za chvíli získáte pocit, že se snad už nikdy nedostanete na její Světlou stranu. A přesto v některých příbězích naleznete nepatrné jiskřičky. Jiskřičky odvahy, vzdoru, naděje, víry.
 

Náš život, chcete-li osud, utváří z velké části rodina, ve které vyrůstáme, dospíváme. O tom ví své Jitka z povídky Domácí štěstí. Jsou však i momenty, někdy stačí vteřina, které dokážou vykolejit člověka ze šťastné dráhy a vymrštit ho až na kolena na Karlův most. Avšak hrdina povídky Pohled zdola se i na oněch historických kamenech má na co těšit.
 

Nejhorší je ale setkání se zrůdnou zvůlí. V dnešní „sametové“ současnosti je těžké uvěřit osudům politicky perzekvovaných. A přesto i mnozí z nich navzdory všem krutostem přežili. A nejen díky „básnické licenci“.
 

Doporučuji číst v malých dávkách.

 

PS: Máte-li z ilustrační fotografie dojem déjà vu, pak vězte, že tahle je "čerstvá". :)

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová