Kdo je bez viny, ať hodí kamenem

21.10.2019 18:30

Emmanuelle Pirotteová, Dneska žijeme, Mladá fronta, 2019, *****

 

Anotace
Strhující příběh židovské dívky a německého vojáka.
Prosinec 1944 v době vrcholící německé protiofenzivy v belgických Ardenách. Zoufalý farář hledá, kam schovat opuštěnou sedmiletou židovskou dívku Renée, a v panice ji svěřuje do ochrany dvěma náhodně projíždějícím americkým vojákům. Netuší však, že se jedná o převlečené záškodníky SS, jejichž jediným úkolem je zničit spojenecké síly. Ti proto neváhají ani chvilku a rozhodnou se dívku chladnokrevně zastřelit. V okamžiku střelby však jeden z nich, Mathias, znepokojený pohledem dítěte, znenadání namíří zbraň proti svému kolegovi. Začíná běh o záchranu děvčete i vojáka, v němž se zobrazí v plné nahotě chování člověka ve vyhrocených situacích, kdy jde o život, a v němž ani jedna postava není černá ani bílá.

 

Emmanuelle Pirotte v jednom rozhovoru uvedla, že ona a Sylvestre Sbille (belgický režisér, který se chystá knihu zfilmovat) vyrostli v rodinách zapojených do odboje či skrývajících během války děti, jimž hrozila smrt. I když je to už historie, dodnes oba tyto tragické události pronásledují.

Je tedy možné, že „Dneska žijeme“ má reálný základ? Pokud ano, pak čtenáře čeká velké dilema. Každý milovník krásné literatury se totiž – zpravidla – touží ztotožnit s některou z postav příběhu. Zde to lze velmi těžko.

Kniha se svým rozsahem 176 stran blíží spíše novele než románu. I když autorka neměla prostor k hlubokým psychologickým sondám do duší hrdinů, tkví děsivá síla vyprávění nikoli v popisu válečných hrůz či vražd vlastnoručně spáchaných Mathiasem, ale právě v postojích a myšlenkách lidí na všech stranách konfliktu – belgických vesničanů, esesmanů, židovské dívky, amerických vojáků, mužů, žen i dětí.

Velmi zajímavé, a pro vytvoření komplexního obrazu Mathiase přínosné, jsou retrospektivní pasáže. Ty nás zavádí na začátek třicátých let a snaží se čtenářům přiblížit podstatu, důvody jeho chování.

Téma ukrývání židů za druhé světové války se v literatuře i filmech objevuje stále: Romeo, Julie a tma, Běž, chlapče, běž, Clařina válka, Zlodějka knih, Musíme si pomáhat… Mathias a Renée se z této skupiny vymykají. Nikde jinde totiž nemusíte řešit rozpory ve smýšlení a skutcích „Velkého zabíječe“ a sedmileté traumatizované dívky toužící po spřízněné duši.

O knize „Dneska žijeme“ budete přemýšlet i zítra. Doporučuji.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová