Každý příběh potřebuje svého netvora

09.07.2019 14:27

Amie Kaufmanová, Jay Kristoff, Akta Illuminae III, Obsidio, CooBoo, 2019, ****

 

Anotace:
Poté co se Kady, Ezra, Hanna a Nik zachránili a porušili přitom všechny existující zákony, musí se společně s několika tisíci přeživšími dostat do trvale osídlené části vesmíru. Ovšem obchodní konsorcium, které stálo za invazí na mírumilovnou planetu, to nehodlá nechat jen tak. A tak se všichni musí spojit, aby odvrátili hrozící zničení sebe, evakuační lodi i jedné malé promrzlé planety, která byla na začátku toho všeho.

 

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Uplynuly necelé tři roky a milovníci science-fiction se dočkali. Akta Illuminae dospěla ke svému závěru. To, co této jedinečné trilogii už nikdo nikdy nevezme, je skvělé, originální, úžasné, jedinečné, dech beroucí, a troufám si tvrdit neopakovatelné, grafické zpracování a „nerománové“ členění textu do přepisu zvukových a kamerových záznamů, e-mailů, chatů, deníkových záznamů, vojenských rozkazů apod.

Není proto divu, že první díl získal nadšené ovace čtenářů. A když tak pročítám ohlasy na sociálních sítích a stránkách bookblogerů, vidím, že valné většině entuziasmus vydržel až do poslední šestisté patnácté stránky.

Illuminae (z lat. Illuminare – osvětlit, paprsek světla, zářící; Ty, kdo vrhají světlo) a Gemina (z lat. Gemini – dvojčata) nadchly i mě. Vůbec mě netrápilo zařazení do kategorie YA, neboť kromě výše uvedeného děj podle mého splňoval všechny náležitosti mé oblíbené hard science fiction: nové technologie, fyzikální a astronomické jevy, mezihvězdné cestování apod.

Pravděpodobně nikoho nenechal chladným SPIRO - Síť Počítačové Inteligence k Rozboru Obrany. Zvláště jeho role ve třetím díle je velmi diskutabilní a nutí k zamyšlení. Starší čtenáře možná napadne vzdálená souvislost s Vyšším principem.

Třetí díl Obsidio (z lat., obležení) je ale jiný. I zde sice vystupuje do popředí nová dvojice mladých lidí, stojících na opačných stranách, Rhys Lindstrom, vojenský specialista BeiTechu a Asha Grantová z Kerenzy. Děj však není tak hektický a různorodý a co je důležitější, více než technice a jiným formám života se věnuje mezilidským vztahům.

 

Shrnutí bezpečnostního záznamu, připravil analytik ID 7213…
Něco vám povím. Lidi z Kerenzy, posádky Hypatie, Alexandra, Heimdallu, Maa – všichni to všechno zažili. Morovu ránu virem Fobos, vraždící UI, útočící dreadnoughty, hroutící se díry v prostoru i psychotické mimozemské potvory, co vám chtějí obličejem vysát duši.
Koho by napadlo, že jejich nejtěžší zkouškou bude zjistit, která strana ve sporu o jejich osud je v právu a která se mýlí? Koho by napadlo, že nejhorší zkouška je čeká ve střetu s jinými lidmi?
Str. 310/615

 

Tato trilogie by proto mohla oslovit i čtenáře, kteří dosud žánr science-fiction zdaleka míjeli. I když se to ve sci-fi příbězích hemží mimozemšťany, supermoderní technikou a odbornou terminologií, vyprávějí zpravidla o člověku. O jeho citech, postojích a rozhodnutích.

 

Knihy jsem si vypůjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová