Kamarádka včelka Mája

10.04.2019 14:17

Maja Lunde, Historie včel, Knihy Omega, 2017, ****

„Pokud zmizí včely, zbývají lidem jen čtyři roky života.“ Albert Einstein

Anotace:
Historie včel líčí první skromný pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Kniha obsahuje tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti.
William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007 a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně roku 2098, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Více než cokoli jiného chce svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její.

 

Každý rok vysévám pod okny, mimo jiné, slunečnice, které patří k rostlinám s nejvýživnějšími květy pro včely. Ne, nejsem tak uvědomělá. Slunečnice miluji a ráda pozoruji hemžení různé hmyzí drobotiny na jejich květech. To, že tak významně prospívají medonoskám, jsem se dověděla až nyní. Historie včel totiž patří ke knihám s tzv. literárním přesahem. Přiměje čtenáře, aby se o románově zpracovanou problematiku zajímali i po dočtení poslední stránky.

Tak například v knize zmiňovaný Syndrom zhroucení včelstev (CCD) není výplodem autorčiny fantazie. Tento jev byl skutečně pozorován v Severní Americe a v poslední době i v Evropě. Ani dystopická část příběhu není zcela nereálná. Vždyť ve střední Evropě je pouze 20 % rostlin tzv. větrosnubných, tj. nepotřebují k opylení hmyz.

Maja Lunde (nomen omen?) ve své prvotině skvěle propojila tři časové roviny nejen s tématem chovu včel a opylování, ale také s věčným motivem vztahu rodičů a dětí. K sociálnímu hmyzu tvořícímu trvalá společenstva staví do opozice lidskou rodinu, kterou nedrží pohromadě silné přírodní zákony. Rodinu, která se rozpadá kvůli generačním názorům a stmeluje díky lásce. Rodinu, kterou může neštěstí rozdělit i znovu spojit.

Bezmála čtyři sta stránek přečtete rychle. Plynutí napínavého, místy až děsivého děje, trochu zpomaluje jen historická část, věnující se více teorii chovu včel. Každá z jednotlivých částí má svůj vlastní konec, který je však i začátkem.

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová