Kam jde vaše pozornost, tam jde vaše energie

05.11.2023 13:44
Dandapani, Moc soustředěné pozornosti, Jota, 2023, *****

 

Anotace
Úzkost, stres, obavy a strach – to jsou duševní obtíže, které v dnešní době sužují mnoho z nás, a když je nezvládáme, nejen že se necítíme šťastní, ale mohou se projevit i na fyzické úrovni ve formě nemocí, jako jsou srdeční choroby a obezita. Hinduistický kněz a známý řečník Dandapani ve své nové knize ukazuje, že jde „jen“ o mentální překážky, které můžeme trvale odstranit, stačí si osvojit jedinou dovednost – dovednost soustředění.

Dandapani strávil deset let v odlehlém klášteře, kde poznal výhody koncentrace a získal neocenitelné zkušenosti. Ve své knize Moc soustředěné pozornosti nám je zprostředkovává ve formě praktického průvodce, díky němuž krok za krokem pochopíme, jak ovládnout svou mysl. Pomocí jasných definic a praktických cvičení (jako je například každodenní stlaní postele) učí Dandapani čtenáře, jak silou vůle posouvat vědomí a postupně začleňovat soustředěnou pozornost do každodenního života.

 

 

Stále čím dál tím více lidí, i mladšího věku, si stěžuje na svou paměť. Na svých kurzech je ujišťuji, že s největší pravděpodobností nemají "alzheimera", ale že jejich mysl je roztěkaná, nesoustředěná, přehlcená a v nemálo případech ubíjená technologiemi. Naštěstí soustředění je dovednost, kterou se lze naučit. Stačí k tomu vůle.

Přiznávám, že mi rukama prošlo hodně knih na téma koncentrace, bdělost, všímavost i mindfulness. Nevím, zda je to tím, že "mám načteno" a skutečně se snažím rady uvést do svého života, ale málokdy mě už nějaká kniha z této oblasti překvapí. Až nyní. Ono totiž mít vědomosti a zkušenosti nestačí. Důležité je umět je předat tak, aby "příjemce" neměl ani zdání, že je "poučován", a ochotně v podstatě jednoduchá doporučení přijal a začal praktikovat. Dandapanimu se to povedlo!

Snad je to jeho desetiletou kontemplací, ale měla jsem pocit, že Dandapaniho slova soustředěně a klidně vplouvají do mého mozku. Některé jeho myšlenky jsou naprosto geniální a přesto tak jednoduché! Každá kapitola stojí za to, abyste jí věnovali soustředěnou pozornost, přesto některé zdůrazním: Život se má žít radostně; Prášky ne, prosím; Začlenění koncentrace do života; Síla vůle - nejvěší síla života; Pochopení multitaskingu.

Není to kniha na jedno rychlé přečtení. Ač knihovnice mající zájem na zvyšování výpůjček, tentokrát vám doporučuji mít tuto knihu doma stále na nočním stolku. Číst ji pomalu, vracet se k jednotlivým kapitolám a hlavně aplikovat.

 

Děkuji Nakladatelství Jota za recenzní výtisk.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová