Jeden seznam vládne všem

24.04.2024 15:07
Christina Myers, Bláznivá jízda, Metafora, 2023, ***

 

Anotace
Ruthii je osmatřicet. Právě přišla o práci a o snoubence, spí na rozvrzaném gauči u kamarádky a svůj světabol utápí ve víně. Cítí, že ona i její strádající bankovní účet potřebují nutně změnu. Inzerát jistého Davida Marche hledající pečovatelku, která by doprovodila jeho starou matku na cestě z východního pobřeží Kanady až k němu, do Vancouveru na druhém konci země. S představou štědré odměny a vítaného vytržení z každodenní rutiny tedy Ruthie nabídku přivítá s nadšením.

Jejím úkolem je především zajistit, aby bezpečně dojely do cíle. Jakmile se však vydají na cestu, dvaasedmdesátiletá Kay se vytasí s dlouhým seznamem věcí, které by během oné pouti napříč kontinentem ráda zažila a podnikla, a ve hře rozhodně není jen krotká prohlídka pamětihodností. Zatímco Davidovým přáním je mít matku co nejrychleji u sebe, ženy se po cestě navzájem dělí o svůj příběh a Ruthie zjišťuje, že splnit požadavek zaměstnavatele bude obtížnější, než si uměla představit…

Dvojici cestovatelek, jež mají pramálo společného, čeká nejistá a daleká pouť, na níž se přítomnost prolíná s minulostí a žádné přání není tajné. Najde Ruthie tu správnou odbočku, aby konečně vzala svůj život do vlastních rukou? A co Kay? Opravdu má už jen dožít v dusivé péči svého syna? Bláznivá jízda vás zve na road trip nekonečnou, fascinující Kanadou, na jehož konci každý může dostat druhou šanci.


To "literární cestování" mě nějak pohltilo. Neodolala jsem a přinesla si z knihovny další "road book". Jako např. Potrhlá dovolená také Jízda by mohla posloužit jako skvělý itinerář. Tedy pokud byste se chtěli vypravit autem napříč Kanadou. (Bože, kdo by nechtěl!)

 

Více než vnímání krás této země se však v příběhu řeší vztahy a vzpomíná. Kay mi byla sympatičtější než Ruthi. V některých chvílích mi připadala mentálně čipernější než její o generaci mladší pečovatelka, která se utápí v sebelítosti a alkoholu.

Kay se nechce jen tak podvolit synovu naléhání opustit samostatný život a přestěhovat se k němu. Na cestu se vybavila "plánem" - bizarním seznamem toho, co by chtěla zažít. Přečíst tři kanadské spisovatele, napsat báseň, něco ukrást, zatančit si, navštívit sexshop a koupit si něco legračního, poznat nové lidi, podívat se na... Synův časový plán cesty tak brzy vezme za své... I když se konec zdá předvídatelný, jedno malé překvapení na čtenáře čeká.

Jízda je klasická představitelka feel good literatury, kterou doporučuji k odpočinku a pohodě.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová