Jak jsem jela nazeleno a jiné pražské pověsti

25.11.2013 23:29

Roztržitá

Přehrabuji se v jízdenkách, třídím je na projeté a k použití. Nenacházím zelenou IDS JMK v ceně 49 Kč na zpáteční cestu. Najdu ji v projetých, „cvaklou“ v metru.


Tvrdě realistická
Ráno potkávám u Klementina bezdomovkyni čůrající do kanálu.


Kreativní
Svůj orientační problém v metru jsem – jako správná trenérka paměti – vyřešila následující mnemotechnikou:
Ráno jedu do letního depa (1. směr Depo Hostivař, 2. směr Letňany). Večer už jsem se silami v Háji a můj dočasný domov, ke kterému mířím, mi dá více sil (1. Háje, 2. Dejvice). A vzhledem k tomu, že mi už bylo několikrát naznačeno, ať nenavštěvuji Muzeum, protože při mém odchodu by se mohl spustit alarm, je přestupní stanice nasnadě!


Literární
Na reklamních plochách v metru nacházím vedle Murakamiho, Keplera, Rowlingové, Jo Nesba, či Larsona i Jiřího Jilíka z Uherského Hradiště a jeho nové vydání několik let staré publikace Žítkovské čarování s podtitulem Pravda o Žítkovských bohních. To je nářez!


Morbidní
Na chodbě Klementina, když jsem omylem zhasnula světlo za sebou, místo rozsvítila před sebou, a zůstala tak v naprosté tmě s mužem v černém kolárku, mne tento oslovil: To nevadí, že se po tmě přizabijete, tady vedle je dost kněží, kteří se o vás postarají.


Smyslná
Vychutnávejte svět všemi smysly! Odlepte oči od chodníku! Vnímejte vůně i pachy! Nabádali nás na uplynulém semináři. „Otevřela“ jsem tedy na pražských ulicích uši:
Stará paní u Café 22: Štrúdl za 95? Tfuj! A to tu kdysi bylo železářství.
U Karlova mostu mladý otec dvěma synkům: Tady za roh jsem chodil na jahody se šlehačkou.
Dva starší pánové: Víte, ta amnestie Masaryka …
Na Malostranském náměstí průvodce skupině: Lichtenštejni nepocházejí z Lichtenštejnska ale od Vídně a před tím jim patřila panství na jižní Moravě jako Lednice, Valtice a mnohé další.
Ty toho naděláš...


Vesmírná
Gravitace + Sandra Bullock + George Clooney = skvělá podívaná!


Tlachapoudí
Renata Landgráfová, s tématem Hlas jako nástroj trenéra paměti, byla dnes zlatým hřebem našeho několikadenního setkávání se s kreativitou. Její Bärensitz – ačkoli to na první pohled nevypadá, jedná se o hlasové cvičení – si mnozí vyzkoušeli na místě. Vy se pokuste se správnou intonací aartikulací přečíst nonsensovou báseň Lewise Carrolla (Alena v říši divů) Tlachapoud. A pak báseň přeložte. O čem – podle vás – bude?

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová