Jak je důležité mít pšoukolo

03.05.2017 06:07
Emer Stamp, Čuníkovo úžasné dobrodružství, nakladatelství MOBA, 2017, ****
 

Po roce se opět setkáváme s Čuníkem, který zbožňuje psaní deníčků. Radost budou mít určitě nejen děti, ale také dospělí, kteří nejsou citliví na nějaký ten pšouk. Vždyť nebýt prdíků, kdo ví, jak by to tentokrát s Čuníkem a jeho kamarády dopadlo.

 

Na farmu se přistěhovali noví sedláci. Pan a paní Sandálovi, tak si je Čuník pojmenoval, jsou vegetariáni, takže už nehrozí, že ho snědí. Naopak, pečují o něj s láskou a krmí ho lahodnými pomyjemi i čerstvou zeleninou. S nimi přišla na statek také Kočička, která se stala Čuníkovou novou nejlepší kamarádkou. A co jeho starý nejlepší kamarád Kačer? Ten Kočičce nevěří. Snaží se Čuníka přesvědčit, že je falešná, ale ten je úplně zaslepený.

 

Str. 69

Dovalil jsem se do Chlívku a lehnul si. Kačer se uvelebil vedle mě. Prý proto, aby mě chránil. Nechce, aby se Kočička pokusila o něco dalšího. Kačer je tak vtipný. Já přece nepotřebuju chránit před Kočičkou.

Cítím se hrozně. Zbožňuju pana a paní Sandálovy. Nechtěl jsem, aby se na mě zlobili. Nemůžu uvěřit, že jsem paní Sandálovou rozplakal.

 

Pohádkový příběh má dokonce detektivní prvky. Kam se poděla Kačerova plechová miska? Kam zmizel kus dřeva, který bránil větru profouknout Chlívek? Co se stalo s…? A jak to se všemi - Čuníkem, Kačerem, Krávou a Ovcemi dopadne? Pomohou jim Přízračné Bantamky?

 

Čuníkovy příhody se mi velmi líbily. Často jsem se smála. Kočička mne však také nutila zamyslet se. Mladá britská autorka totiž napsala moderní bajku, kde zvířata jednají jako lidé.

 

Spisovatelka se dopustila pouze jedné chybičky. Není přece možné vytáčet na ledovém rybníku piruety a zároveň z vedlejšího záhonku sklízet mrkvičku. A je také škoda, že Čuníkova výzva na konci knihy je planá. Uvedený e-mail nefunguje. Vyzkoušela jsem to.

 

Jako trenérka paměti ale oceňuji originální grafiku a “čuníkovštinu”. Střídání fontů u jednotlivých jmen hrdinů a jednoduché ilustrace zpestří dětem od osmi let čtení. Čuníkovy svérázné názvy dní - žbrblelí, doleda, šnuchátek, cvrčátek… - jim zase rozvíjí fantazii. Sám Čuník čtenáře vyzývá:

 

Str. 15

Jak už víte, ztratil jsem přehled o tom, co je za den, tak si teď vymýšlím vlastní. Je to mnohem větší legrace. Taky byste to měli zkusit.

 

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

 

 

Oficiální Čuníkův internetový deníček

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová