Exkurze do italské duše s Blogerkou desetiletí

24.05.2020 18:57

Marta Kučíková, Italské jednohubky, Italské dvojhubky, Po italsku do hubky, Mladá fronta, 2017, 2018, 2019, *****

 

Anotace

Vlídné a humorné postřehy ze života domorodců z podhůří italských Dolomit očima české Marty.

Proč jsou italští staříci stále frajeři a jejich osmdesátileté manželky upravené šťabajzny? Proč se Ital nebojí mluvit o lásce v jakémkoli věku? Proč jim asfaltově silná káva nezpůsobí infarkt? Proč respektují úřady i autority? Proč má horal něžnou duši? Proč se ke všem dětem chovají jako k vlastním? A proč si vůbec stále zpívají, i když mají pracovní soboty? Čím si typický Ital hýčká svoji drahou ženu? V čem tkví tajemství jejich precizně uklizených domovů – a jak Italky zvládají být i při tom fofru stále upravené a elegantní? Proč netloustnou, i když se cpou pizzou o půlnoci? Jak se cítí Češky a Slovenky provdané za své italské muže?

O lehkosti i nelehkosti života v podhorském italském maloměstě, viděné nejen ze zpovědní kasy hokynářského krámku, vypráví autorka žijící v těchto končinách již patnáct let s vtipem i nadhledem. Ve třetí knize pak k laskavým drbům přidává kupu typických receptů z italského dolomitského podhůří určených jak pro vařící a kuchařící nadšence, tak pro čistě nevařící praktiky.

 

Úryvek

Holky zlatý na vdávání, zachraňte mě a pojďte si sem vybrat italské mládence. Budou z nich vášniví tátové, nenároční milenci a milující strávníci. Pardon, přehodit - milující tátové, vášniví milenci a nenároční strávníci. Jsou fajn.

A zde pár zaručených drbů o Italech: italský kluk vyrostl v dospělého muže i přes láskyplné tsunami citů své maminky. Ale má to v sobě, hledá partnerku, které bude milejší rodinný krb než kariéra. Nehledá blbou, ale chápavou. Laskavou, pracovitou hospodyňku, oddanou milenku, milující matku jeho budoucích dětí. Tolik ženských na jediného chudáka muže...

 

Nevíte, co číst? Zeptejte se na Facebooku! V jedné mé anketě se mimo jiné objevilo jméno Marta Kučíková. Přiznávám, že mi vůbec nic neříkalo. Ani knihovnice FAKT! nemůže znát všechny knihy. Ale má vrozená zvědavost mi nedala a začala jsem šmejdit po internetu. Nejdříve v našem katalogu, pak na Databázi knih a nakonec na Google. Netrvalo dlouho a už jsem se vezla na italské vlně blogerky desetiletí. Nebo přesněji řečeno na horské dráze. Češka Marta se totiž se svou rodinou neusadila na slunném jihu u moře, ale v podhůří Dolomit na severu Itálie.

Jak mi něco tak veselého, optimistického a živého mohlo uniknout? Oku libé knižní obálky a ilustrace. Laskavý pohled na život vlastní i těch, kteří ji obklopují. Láska, něha, víra, ale i trapasy, překážky, nemoci. To vše popisuje žena stejně mladá, s podobnými váhovými problémy a týmž vztahem ke starším lidem. Navíc stylem, který je mi velmi blízký.

 

Třetí kniha, napůl blog a napůl kuchařka, mě dostala svým dosud nevídaným a naprosto geniálním rozdělením náročnosti receptů pro “vařící” a “nevařící”. Posuďte sami:

Focaccia (čti fokáča)
Pro vařící a kuchařící recept s návodem na dvě a půl stránky.
Pro spíše nevařící praktiky: potřebné přísady: nic
Dneska nevař. Ani někde v hypermarketu nekupuj již hotovou placku s nápisem focaccia. Čekalo by tě pravděpodobně nemilé překvapení … kup si raději pizzu …

Trippa al sugo čili zadělávané dršťky
Pro vařící a kuchařící recept s návodem na dvě stránky.
Pro spíše nevařící praktiky: Zajdi si na dršťkovou polévku dolů do hospody. Řekni hospodskému o pálivou papriku. Okořeň, zakusuj tunami chleba a představuj si, jak sedíš v tom správném podhorském italském motorkářském baru.

 

Vy, kteří nejste s vařečkou a kastrolem kamarádi, nebojte se. I vám dá autorka šanci vyzkoušet si přípravu jednodušších italských specialit.

Knihy si můžete půjčit v knihovně anebo koupit domů. Je totiž dobré mít možnost kdykoli otevřít kteroukoli na jakékoli stránce. Vždy se vám dostane dávka emocí.

Slovo dalo slovo a domluvily jsme si společný stream. Srdečně vás všechny obě zveme!

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová