Důvod, proč ráno vstát z postele

18.02.2019 20:58

Ken Mogi, Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života, Pragma, 2018, ****


Anotace:
Japonci zaujímají na světě čtvrtou příčku v délce života, Japonky dokonce druhou! Hlavní zásluha přitom připadá jejich životnímu stylu, jehož výrazem je právě ikigai. Tento přístup, který sami Japonci vysvětlují jako „důvod, proč vstát ráno z postele a pečlivě se věnovat své práci, rodině i koníčkům“, vnáší do všech oblastí nadšení, zdraví a štěstí. Autor vysvětluje, že právě tento fascinující styl života zajišťuje dlouhověkost, úctu ke kultuře a obdivuhodnou životní filozofii.


Tak jsem se od severského hygge (pohoda), lykke (štěstí), lagom (tak akorát) a sisu (odolnost) dostala až k japonskému ikigai.


Zatímco hygge nás hýčká teplými ponožkami, plápolajícím krbem, knížkou a horkou čokoládou, lykke učí, jak být šťastní, lagom nabádá k ekologickému a trvale udržitelnému způsobu života a sisu z nás dělá zdatné jedince, ikigai jde mnohem více do hloubky.  Snaží se nám ukázat, že ať už v ponožkách, nebo naboso, šťastní, nebo smolaři, environmentálně (ne)vychovaní, odolní, nebo „na prášky“, vždy bychom měli znát smysl svého života, zjednodušeně řečeno mít důvod vstát ráno z postele.


Útlá kniha profesora Tokijského technologického institutu mě zaujala ze dvou důvodů. Zaprvé neobsahuje pouze rady a poučení, ale také mnoho pasáží popisující japonský styl života, tradice i jejich proměny, historii a konkrétní příklady ze života.


Zadruhé nejenže se věnuje zpracování informací v mozku během spánku, ale mezi pěti pilíři ikigai jsem našla také mindfulness:
1. Začít s málem
2. Oprostit se od sebe sama
3. Harmonie a udržitelnost
4. Radovat se z maličkostí
5. Být tady a teď


Několik citátů:

Ve světě, kde naše hodnota jako lidí i náš pocit vlastní ceny jsou určovány především úspěchem, je mnoho lidí pod zbytečným tlakem. Str. 13

Mladost mysli jev ikigai důležitá stejně jako odhodlání a nadšení, i když je váš cíl zdánlivě zcela bezvýznamný. Str. 56

Žít v harmonii s okolím a s ostatními lidmi je základním prvkem ikigai. Str. 85


Srovnávat japonskou a evropskou civilizaci samozřejmě nelze. Přesto si myslím, že mnohé bychom ze Země vycházejícího slunce mohli převzít.

 

Knihu jsem si vypůjčila v knihovně.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová