Doufám, že se toho nedožiji ...

12.02.2023 14:58
Blake Crouch, Upgrade, Laser-books, 2022, ***

 

"Jste dalším krokem v lidské evoluci."
Logan Ramsay si zpočátku není jistý, jestli je něco jinak. Jen se cítí o něco... jasněji. Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku.
Zanedlouho však začíná svět kolem sebe vnímat jinak. Loganův genom byl hacknut a přeskládán. Důvod, proč ho napadli, sahá desítky let do nejtemnějšího koutu jeho minulosti a děsivého rodinného dědictví.
A co hůř - to, co se mu děje, je jen prvním krokem v mnohem větším plánu, který způsobí stejné změny celému lidstvu.

 

Po dlouhé době jsem sáhla po sci-fi. Nebyla to sice má nejoblíbenější "vesmírna", ale jako trenérku paměti mě v anotaci zaujalo: Lépe se soustředí, lépe zvládá multitasking, čte o něco rychleji, lépe si pamatuje, potřebuje méně spánku. Zajímalo mě, za jakou cenu.

 

To, že lidstvo pomalu ale jistě spěje vlastním přičiněním k záhubě, není nic nového. A kdo ví, co se děje v tajných podzemních laboratořích. Autor se proti chmurným vyhlídkám lidstva na přežití postavil vylepšením fyzických možností a kognitivních funkcí člověka. Otázkou však je, jak zařídit, aby se "vylepšily jen kladné vlastnosti" a neumocnily se ty záporné. Genové inženýrství má samozřejmě význam a výsledky už nyní a před sebou velkou budoucnost. Snad nás vědci s božským komplexem nezavedou do děje této knihy ...

Ten je, navzdory několika stránkám vědeckých definic, velmi čtivý, má spád a i přes fantastický námět působí realisticky. Zejména v rovině rodinných vztahů.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová