Dobrá rada nad zlato

27.11.2020 19:25

Chcete si zapamatovat, co píšete? Pište rukou, klávesnice nepomáhá. Norská studie potvrdila, že při psaní rukou zapojujeme jiná centra mozku, a to, co píšeme, si mnohem lépe pamatujeme. A na rychlosti "zapsání myšlenky" tady nezáleží.

 

Tablety či chytré telefony jsou nesporně skvělými pomocníky v našem každodenním životě. Bohužel se ale ukazuje, že jednotvárné psaní na klávesnici nám nepomáhá rozvíjet mozek ani paměť. Nová studie odhalila, že stimulovat mozek a jeho oblasti, které souvisí s učením, dokáže velmi efektivně psaní rukou. To, co si zapíšeme ručně, si pak zkrátka pamatujeme lépe.

 

Nová studie z neurovědecké laboratoře Norské univerzity vědy a technologie prokázala, že psaní rukou je mnohem výhodnější, pokud si chceme psané informace uchovat. Tým vedený neuropatoložkou Audrey van der Meerovou prováděl studii na 12 dvanáctiletých dětech a 12 dospělých, kteří psali ručně, na klávesnici nebo kreslili.

Zdroj: flowee.cz

 

Norská studie potvrdila, že při psaní rukou zapojujeme jiná centra mozku, a to, co píšeme, si mnohem lépe pamatujeme. A na rychlosti "zapsání myšlenky" 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová