Dobrá kniha pomůže překlenout i tu nejhlubší propast mezi lidmi

30.11.2022 20:10

Sara Nisha Adams, Knihovna malých zázraků, Kontrast, 2022, *****

 

Anotace

Objev zmuchlaného seznamu četby, zastrčeného do staré knížky v knihovně, je počátkem neobyčejné cesty.

Seznam knih otevírá bránu k novým a nádherným světům, od věčných příběhů lásky a přátelství až k epické cestě chlapce s tygrem přes Tichý oceán a to právě v okamžiku, kdy Alíša potřebuje uniknout od osobních starostí.

A když vdovec Mukéš dorazí do knihovny, protože touží navázat vztah se svojí knihomolskou vnučkou, zasvětí ho Alíša do tajemství nalezeného seznamu četby. Nejistá teenagerka a osamělý dědeček tak zakládají neobyčejný čtenářský klub o dvou členech.

Knihovna malých zázraků je inspirující a hřejivá óda na vyprávění a jeho moc přenášet nás do jiných světů, spojovat nás a připomínat nám, že nový začátek nás čeká už možná na další stránce…

 

 

Další z příběhů, ve kterém jsou literatura a čtenář hlavními hrdiny, jsem objevila díky FB skupině Knižní závisláci. Obálka vypadala zajímavě, anotace nabízela mé oblíbené "mezigenerační" téma a tak se tato kniha jevila jako vhodný společník na několikahodinovou cestu vlakem do Prahy...

 

Sedmnáctiletá Alíša pečuje se svým starším bratrem Aidanem o matku trpící již několik let depresí, které její duševní porucha brání vyjít z domu. Alíša si hledá na prázdniny brigádu. Vysněný obchod ji odmítne a tak s nechutí poslechne doporučení svého bratra a nastoupí do knihovny.

Sedmdesátník Mukéš po smrti své milované ženy lituje, že se více nezajímal o její vášeň - čtení. Nikdy si s ní nepovídal o knihách tak, jako jejich vnučka Prija. Při vyklízení věcí po manželce najde knihu Zakletý v čase. Ve snaze přiblížit se své ženě alespoň nyní, začne číst.

A tak se dva lidé, kteří dosud neobjevili kouzlo ukryté v knihách, setkali v pobočce londýnské knihovny, které navíc hrozilo zrušení.

 

Román má však ještě jednoho tajemného hrdinu - seznam knih:

Jako zabít ptáčka

Mrtvá a živá

Lovec draků

Pí a jeho život

Pýcha a předsudek

Malé ženy

Milovaná

Vhodný nápadník

 

Knihovna malých zázraků se z narůstající řady vyprávění z prostředí knihoven a knihkupectví vymyká. Budova netvoří pouze obal, ale knihy jsou důležitou součástí děje. Čtivost umocňuje nejen střídání vypravěčů, ale také časových rovin. Byť se vše odehrává v Británii, anebo právě proto, dozví se čtenář mnohé i o životě jiných etnik, o tom, že osudy imigrantů nejsou nikde jednoduché.

 

Není to příliš veselé čtení, ale velmi silné, dojemné a i přes všechna trápení, která hrdinové prožívají, plné optimismu, lásky a přátelství. Navíc navždy budu mít tuto knihu spojenou s nezapomenutelným zážitkem, kdy jsem se nedobrovolně ocitla v podstatě uvnitř děje… 

 

Láska k literatuře, teprve se rodící nebo již v plné síle, prostupuje celým dílem Adamsové.  Zúročila v něm i vlastní vztah se svým dědečkem, s nímž si rozuměla právě díky jejich společnému zájmu o knihy.  Zajímalo by mě, proč zvolila právě oněch osm, potažmo devět knih. Některé z nich jsem četla, jiné viděla zfilmované či nedočtené odložila. Milovaná a Vhodný nápadník mě úplně minuly. Určitě si některou z nich vypůjčím. A také začnu přemýšlet nad svým seznamem.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová