Doba je taková, jakou si ji uděláš

19.04.2024 18:10
Martina Boučková, Šílená babička, Cosmopolis, 2024, ****

 

Anotace
Rodiče si nevybereš, někdy se před nimi ani neschováš. Lucie potřebuje o prázdninách pohlídat děti. Předpokládá, že ideálním řešením by mohla být jejich babička, jenomže její máma je tak trochu jiná! Zůstalo v ní totiž kus nespoutaného rebelství z mládí, které strávila v době, kdy hippie zažívalo největší boom. Děti si s babičkou jistě užijí spoustu legrace, ale Lucce nejspíš naskáčou nové vrásky. Matčiným přístupem květinového dítěte je v ohrožení totiž vše, na čem si jako "vždy ta moudřejší" zakládá, včetně současného partnerského vztahu. Ale coby, vždyť nakonec ten její není jediný chlap na světě.
Při předání dětí babičce však Lucka netuší, že díky všem těm strhujícím prázdninovým zážitkům se i jí samotné během krátké doby obrátí život na ruby!

Svižné, vtipné, pro starší a pokročilé příjemně reminiscenční a ty mladší, zvláště rozedené ženy, určitě "cizí neštěstí potěší" ;o). Pohodovka na odpoledne, při které si dokonale odpočinete. Poslední dobou mám dojem, že "relaxační" funkce literatury nabírá čím dál tím více na důležitosti.

Sice si říkám, kdopak asi děti hlídal o minulých prázdninách? Proč nejely na prázdniny k babičce, místo toho aby se jejich maminka "děsila" přítomnosti své matky u nich doma? Ale dost brblání. Vždyť kdybych nedávno nečetla o Trail Angels, nevěřila bych, že si někdo pozve domů úplně cizí lidi. Ale je to tak. "Kecalovské" tendence (pra)rodičů ve stylu "Znám jednu dívku, ta má dukáty, má dukáty ..." jsou také z reálného světa. Sice ve svém okolí neznám osobu Líbina ražení, ale její "kousky" jsou věrohodné a pobavily mě.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová