Do temnoty

16.02.2014 00:00

O půldruhé v noci jsem si "odškrtla" další položku na seznamu "filmy s Benem". Svého času jsem nevynechala jediný díl Star Treku. Jenže Kulíšek je doma málokdo a jinou oběť, která by se mnou šla do kina na sci-fi, jsem nenašla. Proto jsem vzala za vděk svým notebookem a Do temnoty jsem se vydala z pod duchny. Jen budu muset najít větší repráky. Asi fakt hluchnu...

 

Ráno nebylo příliš jasné. Přesto jsme to riskli a vydali se ke Třem smrkům. Auto jsme zaparkovali u cedule "Rybí speciality 14. - 16. 2." se šipkou ve směru našeho putování. Joj, jak se nám dobře šlapalo! Když jsme však míjeli zmíněnou stravovnu, bylo nám jasné, že na oběd dnes bude doma na nás čekající zelňačka. Pomeranch se musel zřejmě předchozí den, lépe řečeno noc, pořádně "vyšťavnit, protože dnes otevírali až v 16 hod. :(. Snad někdy příště...

 

 

77 + 5 = 82 km

 

Desatero smysluplných činností, které vám pomohou procvičit mozek.

1.   Mozek je jako sval. Musíme ho trénovat. Stačí 10 – 15 minut denně.

2.   Rýmování -  nutí vás hledat v dlouhodobé paměti nová slova.

3.   Počítání z hlavy – v obchodě, procvičování ultrakrátkodobé paměti.

4.   Luštění křížovek, osmisměrek, sudoku, hledání rozdílů mezi dvěma obrázky, cest v bludišti, skládání puzzle, hraní her pexeso, scrable, šachy – procvičování pozornosti, koncentrace.

5.   Aktivní sledování televize – např. po zprávách zapište alespoň tři z nich, po skončení filmu, epizody seriálu napište co nejvíce jmen hrdinů – filmových i občanských.

6.   Používejte jiné smysly, než obvykle – např. hmatem najít správný klíč v kabelce, chůze poslepu, čtení nahlas.

7.   Provádějte denní úkony – česání, čistění zubů, používání lžíce, příboru, odemykání apod. nedominantní rukou – pravák levou a naopak.

8.   Změna stereotypu – dejte odpadkový koš na jiné místo, vyměňte v kořenkách sůl a pepř, přestavějte nábytek, nebo alespoň přesuňte věci v kuchyňských či šatních  skříních na jiná místa, změňte pravidelnou cestu do práce, na nákupy apod.

9.   Zkuste slovy popsat běžné, zautomatizované činnosti – výběr peněz z bankomatu, zavázání kravaty, zpracování digitální fotografie –od vyfocení po tisk či vypálení na CD, příprava složitého pokrmu – od nákupu ingrediencí po umytí nádobí apod.

10.Buďte fyzicky aktivní – tancujte, cvičte do rytmu hudby, choďte na procházky.

 

Dále

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová