Dny jako stvořené pro stereotyp

23.10.2021 10:43

21. - 22. 10. 2021

Je těžké jednoznačně stanovit, co je to kreativita neboli tvořivost. Proto také existuje velké množství různých definic tohoto termínu. Jednu definici nabízí Marie Königová: „Slovo kreativita je z latinského základu „creare“ – tvořím. Je to schopnost nalézat nová řešení, nové postupy. Obecně řečeno – je to schopnost produkovat novum. Kreativitu můţeme dělit podle oborů na tvořivost vědeckou, technickou, uměleckou, reprodukční a sociální.“ Jiří Pokorný zase uvádí: „Kreativita je oním krokem v myšlení, kdy překonáváme bariéry tradičního přístupu a myšlení v řešení problémů. Kreativita je opakem šablonovité, stereotypní činnosti opakující se setrvačností, opakem tradičního myšlení a rigidního využívání v minulosti ověřených postupů.“ Zdroj WikiKnihovna

 

Prý je ráno moudřejší večera. No, to mi vykládejte. Nestačilo si vzít tři makové buchty večer. Dorazila jsem to dvěma ještě ráno. A v poledne už jsem jela ... Naštěstí mě můj termo polštář Mazel nezklamal. Jó, teplíčko, to je zázrak. 

Musím se však vrátit alespoň k některým bodům, dle mého nejdůležitějším, zadané osnovy kreativního deníku:

1. Za pozitivní na uplynulých dvou dnech pokládám:

- všude ne tak obvyklá možnost odplížit se z pracoviště do kanafasu

- vždy, když skučím, promění se můj Rak ve skvělou pečovatelku

- pohádka O kohoutkovi a slepičce pro mě skončila příznivě na třetí metě

- švadlenka mi spravila zip u bundy na počkání, zlaté ruce

- na přednášku U3V zase přišlo o něco málo seniorů více

- konečně přišlo potvrzení, že si můžeme s kámoškou čtyři dny užívat lázeňského pohodlí

 

2. Překvapilo mě:

- negativní síla máku

- růže pod okny stále nasazují pupeny

4. Ze "služebních důvodů" jsem začala číst knihu Dagmar Martinkové Na pozvání cara o volyňských Češích. A najednou jsem zjistila, že čtu se zájmem a s chutí. Je spousta "bílých míst" v naší historii, o kterých jsme se v dějepisu neučili a dodnes se o nich málo ví. Donedávna jsem např. netušila, že existuje - a jak je aktivní! Sdružení Čechů z Volyně a jejich přátel

 

5. Párátko: pomůcka k restartu netbooku, bodná zbraň, manikůra, k variantě hry Šprtec, pomůcka k získání toho, co spadlo do uzounké škvíry; více párátek: pomůcka k logickým hrám se sirkami v době sucha, materiál ke stavbě ohrady kolem makety keltského oppida.

 

Ne každý den jsme/můžeme být kreativní. Snažme se však alespoň tu a tam popustit uzdu své fantazii a zejména zrekapitulovat si prožitý den. Ať už podle osnovy, či jen tak, heslovitě, podle svého. Papírnictví nám k tomu nabízí spoustu různých sešitů, bloků, deníčků. Zejména je důležité psát si denně pozitiva. Z nich pak můžeme čerpat sílu ve dnech, kterým se všeobecně říká "Blbec". 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová