Dejte si ještě muffin, to vás uklidní...

12.08.2023 19:42
David Safier, Paní Merkelová a vražda na zámku, CPress, 2023, *****

 

Anotace
Komediální detektivka s Angelou Merkelovou v hlavní a mopsem Putinem ve vedlejší roli.
Angela Merkelová odešla do důchodu a společně se svým manželem Joachimem a mopsem Putinem se přestěhovala na venkov. Bývalá kancléřka se ale brzo začne nudit, protože pečení a dlouhé vycházky jí ke štěstí nestačí. Když je tedy v místnosti zamčené zevnitř nalezen otrávený šlechtic Philipp von Baugenwitz, Angela pookřeje. Konečně problém, který může začít řešit! Dokáže odhalit vraha? Začne se v malé vesničce konečně cítit jako doma? A povede se jí konečně, poprvé za celý život, najít si skutečnou kamarádku?

Laskavé, vtipné, chytré.
V naší knihovně jsme už před lety zavedli - v rámci zlepšování služeb našim čtenářům - piktogramy. Dnes už vím, že některé knihy se z polic dostanou právě díky nim. Stejně to bylo se mnou a "paní Merkelovou". Piktogram označující humoristické romány a roztomilá obálka mě přiměly si ji vypůjčit.

"Vražedná " zápletka nebyla nikterak originální. Ale v případě tohoto příběhu nebyla pro mě tak důležitá. Skvěle jsem se bavila nad politickými glosami typu: "Nemůžeme hned všechny podezřívat. Nejsme v politice. Ne každý má dvě tváře" nebo "Jestli se chce opravdu stát dobrou vyšetřovatelkou, musí nasadit kamenný obličej, jako když Kaddáfí kdxysi v její přítomnosti básnil o svých sexy osobních strážkyních." a mnoho dalších.

Velmi sympatický mi byl Angelin vztah s manželem i k bodyguardovi Mikemu a naprosto jsem chápala její touhu po přátelství a "zapadnutí" mezi obyvatele jejího nového domova. Určitě by nerada slyšela, tak jako kdysi já: "Jsi náplava a náplavou zůstaneš." A samozřejmě jsem byla nadšená z její lásky k pečení buchet :o).

Fakt by mě zajímalo, co na knihu říkají sami aktéři - skutečná Angela Merkelová a Joachim Sauer. Doufám, že se bavili stejně jako já a těší se na případné pokračování. Vždyť literární Angela komisaři Hannemannovi neslíbila, že se už nikdy nebude míchat do policejního vyšetřování.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová