Debutant a Mistr

08.02.2019 22:00

Jaroslav Konáš, Dominika, nakladatelství TakeTakeTake, 2018, ***


Anotace:
Debutová kniha Jaroslava Konáše vypráví o tom, co všechno mohou skrývat místa a věci, které v našich každodenních životech lhostejně míjíme. Prozaický život hudebního novináře se po setkání s tajemnou dívkou promění ve fantaskní dobrodružství. V temných uličkách, zapomenutých malostranských dvorcích či v zakouřených barech a kavárnách doslova ožívá duch staré Prahy, legenda proniká do současnosti a sen se mísí s realitou. Objevování nového světa však není jenom příjemným rozptýlením, ale také cestou k lásce a sobě samému, která není bez nebezpečí.

 

Další booktuber, který se rozhodl "přejít na druhou stranu". Jaroslav Konáš, novinář a publicista, již v první kapitole přiznává inspiraci Ajvazovým Druhým městem. Jak odvážné jít ve šlépějích Mistra magického realismu.
 

Za zmínku také stojí „střelba do vlastních řad“, kdy dva ze tří hlavních hrdinů nevybíravě kritizují absolventy kurzů tvůrčího psaní.
 

„Nelíbilo se mi to. Všichni, co jsem tam dnes viděla, sepsali malé příběhy malých lidí. Motají se mezi postelí a barem a myslí si, že co na té cestě potkají, má literární potenciál. Nikdo nemá takový život, aby ze sebe mohl dělat literárního hrdinu. Přitom si do jednoho myslí opak. Chybí jim imaginace a dar vyprávění. Bez toho je literatura jen pouhé plácání.“ Str. 84
 

Nemyslím si, že Dominika je pouhé plácání. Novele nechybí fantazie a tu a tam i napětí. Např. Vojtěchovo bloudění po Cubantiho domě, kdy za dveřmi nikdy nebylo to, co očekával, na mě působilo téměř plasticky. A dost strašidelně. Nadšení pro ducha staré Prahy spisovateli rozhodně neschází. Škoda, že i postavy byly spíše bezbarví duchové, než živoucí tvorové.  Ale je to přece prvotina mladého autora. Na vypilování vlastního stylu má před sebou dost času.

 

Michal Ajvaz, Druhé město, nakladatelství Petrov, 1993, *****

 

Anotace:
Osamělý hrdina knihy narazí v antikvariátu na knížku psanou neznámým písmem a přinese si ji domů. Tím začíná dlouhé hledání neznámého města, z něhož kniha pochází a jež žije v podivné symbióze s Prahou, na jejích okrajích a na rubu známých prostorů. Vypravěč prochází Prahou za noci, kdy druhé město ožívá, setkává se s jeho obyvateli, svádí boje s jeho zvířaty, uniká před zbraněmi obránců druhého města, sleduje jeho slavnosti a debatuje s jeho kněžími. Přitom se stále snaží porozumět smyslu města, které se před ním rýsuje, a proniknout do jeho středu, který před ním uniká.

 

Úžasné dílo skvělého autora!

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová