Čtyři za čtyři. Den čtvrtý. Slunce je fér.

06.09.2019 18:36

Sabina Zelená, Tisíc východů slunce, Fragment, 2017, ****

 

Anotace
Pavlin život se otočil o sto osmdesát stupňů. V jediném okamžiku ztratila manžela i otce – dva lidi, které nejvíc milovala, navíc v době, kdy prožívá své první těhotenství. Potřeba sdílet svůj smutek s někým blízkým ji zavede k její babičce, kterou léta neviděla. Jejich setkání je natolik silné, že se k ní rozhodne přestěhovat. Postupně se seznamuje s místními lidmi. Poznává Elišku, dívku, která po autonehodě přišla o zrak. Blíže poznává i jejího bratra, který si sestřino zranění klade za vinu.

 

Je po ranní vizitě. Astronomické hodnoty klesly opět na tu správnou příčku. Když se do dalšího rána nic nezmění, mohu se zítra odebrat do domácí péče. Jupí!

Nestává se často, abych si krátce po sobě vypůjčila knihu od téhož autora. Na doporučení čtenářky na FB jsem si nedávno přečetla Zelené Nejdelší cestu domů. Líbila se mi a tak jsem pátrala po informacích o autorce.  Zajímavá žena! Procestovala Nový Zéland a Austrálii, aby se nakonec v její západní části usadila se svým synem. Z jejího FB profilu vyplývá, že se velmi zajímá o ekologii.  Právě pracuje na dvou nových románech. To by byl host našeho Literárního čaje! Už máme na rok 2020 domluvený měsíc. Přesný termín doladíme. Snad to vyjde. Proto je dnes na mém nočním stolku její druhá, zatím poslední kniha.

Tragédie v jedné rodině, těžká nehoda u sousedů, nic moc hezkého přes kopec. Zdá se, že ani tento titul není vhodný do nemocnice. Oproti „Cestě“, která nebyla tak katastrofická a předvídatelná, však čtenář/ka „Slunce“ dokáže víceméně odhadnout, kam se děj bude ubírat. Proto se nemusí tolik strachovat o osud všech hrdinů, ale může se soustředit na psychologickou stránku příběhu.

Každému se může přihodit cokoli smutného z tohoto románu. Ne každý se dočká happy endu, to lze skutečně jen v knihách. Všichni bychom si však měli odnést jeden poznatek: vždy, za všech okolností je třeba spolu mluvit, neuzavírat se, neodmítat přátelskou pomoc či s láskou podané ruce.

Těším se na další knihy i setkání s autorkou.

 

PS: Helena Vondráčková, Jiří Korn - Slunce

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová