Co si skutečně myslí?

18.02.2023 19:21
Jaroslav Irovský, Psí život, Jonathan Livingston, 2022, ***

 

Z knižní obálky
Hořkosladký příběh z olomouckého sídliště, pojednávající o přátelství, touhách, bolesti či naději a především o čtyřec psích kamarádech různých ras, kteří se netradičním způsobem snaží poznat a pochopit bláznivý lidský svět a vše, co je jeho součástí.
Jak je (i ten svůj) tedy vnímají a jaký mají názor na jiné psy nebo vlastní páníčky? Platí, že jaký pán, takový pes? Stačí jim k životu pouze pojídání granulí a pohyb v podobě vyvenčení před domem, anebo se naopak dokážou naučit a pochopit mnohem více věcí, než si my lidé myslíme? A co je vlastně konkrétním obsahem jejich štěkotu?
Nejen tyto otázky zodpoví čtenářům hlavní hrdina a vypravěč v jednom - švýcarský ovčák Ari.

Do půlky jsem četla jedním dechem. Psí průpovídky mě bavily, i když "pánička" místo "panička" mi rvala oči. Zato když se hafani "rozštěksmáli", usmívala jsem se taky.

Jenže pak se do psích tlam čím dál tím častěji dostaly moralizující fráze. Nic ve zlém, s názory autora, v přesvědčení že se do jisté míry jedná o autobiografii, souhlasím. Ale nejsem si jistá, že naši čtyřnozí přátelé jsou tak "uvědomělí".

Přesto doporučuji všem pejskařům. Třeba se v tomto krátkém příběhu něco dozví o tom, co se někdy zračí v dlouhých psích pohledech. Upřímně, taky bych ráda věděla, co si náš Sheldon myslí...

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová