Člověk snáze pozná vesmír než svého souseda

28.08.2022 08:22
Aneta Kollerová Mašková, Přes práh, Rosier, 2022, ****

 

Anotace

Filip Galvan je důchodce a vdovec. To první by mu ani tak nevadilo, ale to druhé ho nesmírně tíží. Uzavírá se ve svém bytě před životem, který by ještě mohl naplno žít, kdyby jen trochu chtěl. Dokud mu na dveře nezaškrábe kocour Olly a do jeho osamělého světa nevlétne energií překypující dívka Amálie, pro kterou nejsou zavřené dveře žádnou překážkou. I když jí je zabouchnete rovnou před nosem, ona na ně stejně směle zatluče podruhé, potřetí, zkrátka kolikrát bude potřeba. Amálie se totiž jen tak lehce nevzdává, což brzy pozná nejen Filip.

Přes práh je příběhem o jednom zdánlivě smutném muži, který je na zármutek příliš mladý, jedné veselé dívce, která miluje včely a žlutou barvu, a jejím přítulném kocourovi. Je to román o nevšedním přátelství a radostné cestě z osamělosti.

 

Autorem citátu v nadpisu je německý spisovatel Erich Maria Remarque. To je důkazem, že se sousedskými vztahy to nebylo lehké ani v minulých stoletích.

 

Autorka se v rozhovoru pro magazín Knihkupec přiznává, že ani jeden z hlavních hrdinů, Filip a Amálka, nemají předobraz ve skutečné osobě, i když se příběh odehrává v reálných kulisách města Olomouce. Pravda, vyprávění skutečně nepůsobí příliš věrohodně, ale o to více je dobré ho číst.

 

Bylo by skvělé, kdyby mezi námi bylo více „včeliček“ Amálek, které by svou neúnavou pílí, lépe řečeno dětskou zarputilostí, dokázaly vrátit do života naše osamělé sousedy. Zejména v posledních dvou letech, v „covidovém lockdownu“, se samota vkradla do mnoha příbytků. A s ní ruku v ruce mrzutost, sklíčenost, malomyslnost…

 

V této prvotině nečekejte žádná velká dramata. Spíše si odpočinete u humorných situací, které nevyhnutelně musí mezi dítětem, starým mužem, kocourem i tu a tam objevivším se psem nastat. Nechte se unést houževnatostí, laskavostí a pěknou češtinou. A vzpomeňte si, kdy naposledy jste mluvili se svými sousedy.

 

PS:  Přes práh je takový malý český Muž jménem Ove Fredrika Backmana a velmi jemná verze Melvina Udalla v podání Jacka Nicholsona z filmu Lepší už to nebude. Také Ove byl zfilmován. Vše doporučuji.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová