Člověk je tvor společenský

19.01.2020 14:23

Jitka Prokšová, Samotní lidé, Nava, 2019, *****

 

Anotace
Devátá kniha plzeňské prozaičky Jitky Prokšové je souborem patnácti povídek. Autorka se v duchu své dosavadní tvorby i tentokrát věnuje mezilidským vztahům, vstupuje do psychologie postav a uplatňuje cit pro detail, který může často změnit osud jejích literárních hrdinů.


Zadívá se do vody a přemýšlí, kam se poděl předchozí mír v duši. A připadá si jako ta malá holka sedící na dědečkově posteli, toužící znát odpověď na úplně všechno. A připadá si podivně podvedená, že ten okamžik, ve kterém se nic zásadního nestane, ve kterém nedojde k žádnému osudovému zvratu, a přitom je v něm obsažené všechno, trvá tak krátce. A připadá si osamělá, přestože její muž stojí přímo vedle. Str. 11, povídka Váj


Povídky nepatří k literárním trhákům. Přiznávám, že ani já jich ve své čtenářské historii mnoho nemám. Avšak tuto sbírku od, pro mě dosud neznámé, autorky vřele doporučuji. Jsou neuvěřitelně lidské a citlivé. A to dokonce i v případech, kdy hlavními hrdiny nejsou lidé.

 

Jitka Prokšová vystudovala Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy a v oboru dosud pracuje. Beletrii začala psát až ve čtyřiceti letech. Možná i proto jsou její texty tak vyzrálé, ať už je ústřední postavou mladá dívka, manželský pár, nebo starý osamělý muž.

 

Děj všech příběhů skvěle doplňují černobílé fotografie Evy Hubatové.

 

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová