Chci bydlet u své kočky

27.05.2021 18:27

Matt Taghioff, Úžasná dobrodružství Zvědavé Zeldy, MOBA, 2021, *****

 

Anotace
„Zvědavost je mnohem víc než jen touha objevovat. Je to životní styl, je to výsada. Zvědavost znamená celé hodiny sledovat mouchu na zdi, skočit do šuplíku s ponožkami těsně předtím, než se zavře, nebo jít a znovu si přičichnout si ke stínítku lampy…“

Zvědavá Zelda: hvězda sociálních sítí, vztahová poradkyně, učitelka jógy, ale především kočka. Ve své moudré knize Zelda podrobně vypráví o všech svých kočičích eskapádách, poskytuje nedocenitelný náhled do náročného života kočičího povaleče a radí méně zkušeným domácím kočkám, jak si vycvičit své lidské zaměstnance. Zelda provádí své čtenáře všemi slastmi a strastmi kočičího žití, jako je třeba soužití s lidmi, randění, cestování, vaření, škrábání nábytku a lovení much.

 

Jako dítě jsem si vždy přála pejska. Bohužel jsem si domů vždy přinesla jen kočičí blechy. Když jsem o prázdninách jezdila s dědečkem veterinářem po JZD, on telil krávy, bahnil ovce nebo hřebil kobylky a já se mezi tím kočkovala s tlupami mourků a micek, kterých byly plné stáje. Možná tak redukovaly populaci myší, zato bleší cirkus měl sukces.

 

Až když jsem se přestěhovala na vesnici, přibyl do mé domácnosti nejen manžel, ale také pes. Kočka mi však stále chybí. Zvláště nyní po seznámení se Zeldou. Ona je boží!

 

Ta kniha mě nesmírně bavila. Často jsem se neudržela a smála se nahlas. Dovolím si ocitovat jednu Zeldinu konverzaci na seznamce „VMoriJeSpoustaRyb.com“:
 

Ryba_Ani_Muk: Ahoj Zeldo! Páni, takže ty jsi kočka? Hledáš tu lásku?
Zelda: Proč? Láska tě spoutá.

Ryba_Ani_Muk: Hahaha, dobrá narážka.

Zelda: ?

Ryba_Ani_muk: Nechtěla by ses sejít?

Zelda: Jo, napadlo mě sushi!

Ryba_Ani_Muk vás zablokovala

 

Blízká setkání kočičího druhu mám zatím před sebou, ale jsem si jistá, že autor je skutečně velký kočkofil a své Zeldě rozumí. Její příhody přeložil do „lidštiny“ vtipně a barvitě. I když … v tomto směru vlastně oceňuji umění české překladatelky Anny Formánkové. Jsem si jistá, že i jí je „kočičtina“ velmi blízká.

 

Další hvězdičku získává Zelda za skvělou grafiku a ilustrace. „Inkoustový doktor“ Emil Dacanay oživil text nápaditými kresbami i kolážemi fotografií Zeldy. Její vykulené oči budu mít před zraky ještě dlouho. Oceňuji také Zeldin literární přesah na sociální sítě. Už ji sleduji na Instagramu i na Facebooku.

 

Ať už sametový kožíšek doma máte, či pro něj šuplík s ponožkami teprve chystáte, tuto knihu si určitě přečtěte. „Zprávy o půl myšaté“ Vás určitě pobaví více, než ty o sedmé či půl osmé.

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová