Cesta necesta

17.04.2023 21:34
Veronika Hurdová, Božidara, Pupenec, 2022, **

 

Anotace
Vyražte spolu s Božidarou na bláznivý road trip. Nebudete litovat. Dost možná to bude cesta vašeho života.
Božidara žije sice možná zvláštní, nicméně poklidný život. Když se jednoho dne na prahu její chalupy zjeví dospívající vnučka Rosie s žádostí o azyl na dobu neurčitou, ani jedna z nich ještě netuší, jak moc se jejich každodennost promění.
Zatímco Božidara se musí vypořádat s tím, že její mnohaletou samotu narušila nová bytost, Rosie se pokouší zbavit okovů, které jí nasadila její matka Milada v podobě až příliš dokonalého života, v němž každá vteřina je předem naplánovaná.
Po společně stráveném loudavém létě ale vyvstanou dvě zásadní otázky. Vrátí se Rosie na gymnázium, aby dokončila maturitní ročník? A kam každý podzim Božidara na půl roku zmizí, aniž by o tom cokoli kdokoli z rodiny věděl?
Román o třech generacích žen. Román o tom, že i když se snažíme být těmi nejlepšími matkami, jakými dokážeme, nemusí to vést ke krásnému vztahu s dcerou.

Na Božidaru mě upozornily Vyškovské knihomolky a navíc mě zaujala první věta anotace: Vyražte spolu s Božidarou na bláznivý road trip. Nebudete litovat. Dost možná to bude cesta vašeho života. Bohužel jsem byla zklamaná.

I když je nejstarší z trojice hrdinek přesně v mém věku a některé její názory sdílím - samozřejmě až po odžití všeho, co mě k nim přivedlo :) - děj mi neseděl. Nemohu napsat přímo, co bylo dle mého mimo, protože bych spojlerovala.

Na druhé straně je dobře, že vznikají knihy, které popisují vztahy mezi generacemi a zprostředkovávají nám vidění jedné a téže skutečnosti z pohledu matek i dcer. Deník staré paní od Jiřiny Šiklové i skvělý road trip Babky na divoko od Mileny Holcové mi však daly více.


 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová