Červená opice žrala zelený meloun indickému fakírovi...

11.07.2013 19:37

... ale rozhodně netuší, jak skvěle chutná moje první letošní várka pečeného čaje, tentokrát z jahod, třešní, malin, meruněk, rybízu a borůvek.

Prázdniny jsou jediné období, kdy mohu v klidu připravovat lekce trénování paměti na celý školní rok. Jak tak brouzdám svými složkami a hledám nové mozkolamky, narazila jsem na bezmála šest let staré cvičení mých prvních "studentů". Učili jsme se akrostika. To jsou věty, pomocí kterých si lze zapamatovat těžko zapamatovatelné informace v požadovaném pořadí. Nejčastější formou jsou věty, ve kterých slova začínají na požadovaná začáteční písmena. Akrostika můžete převzít, např. římská číslice si mnozí pamatují podle věty: Ivan Vedl Xenii Lesní Cestou Do Mlýna.

 

Vyjmenujte, aniž byste četli dále, všechny barvy duhy tak, jak jdou v tomto optickém úkazu za sebou.

 

Mně při tomto zadání okamžitě naskočí věta: Červená Opice Žrala Zelený Meloun Indickému Fakírovi (červená, oranžová, žlutá, modrá, indigo, fialová). Senioři vymysleli např.: Často Oprsklá Ženská Zabije Mužův Intelekt Frázemi.Čenda Opil Žanetu Z Martini I Fernetu. Černý Orangutan Žvýkal Za Mohutným Ibiškem Fíky. Čím absurdnější, humornější, tím lépe. A pokud se rýmuje, jako Čenda, nemá to chybu.

 

Pokuste se vymyslet své vlastní akrostikum na duhu nebo planety Sluneční soustavy. My jsme se je tenkrát učili ještě s Plutem: My Všichni Zemědělci Máme Jistou Stravu U Naší Plotny. Moje Velmi Zábavná Manželka Je Často Ukecanější Než Paroubek. Mezi velmi zajímavými městy je stále uváděna naše Praha (Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Satrurn, Uran, Neptun, Pluto). Zkuste to bez něj!

 

PS: Důkazem, že tato mnemotechnika stále žije, je novodobá pomůcka žáků na zapamatování si římských číslic. Dnešní mládež sedí více před počítačem, než chodí lesní cestou do mlýna. Proto si vymysleli: LCD Monitor :)

 

Dále

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová