Born To Be Wild

10.05.2014 00:00

"Nastartuj svoje motory /Namiř si to na dálnici /Hledám dobrodružství /A cokoliv nás potká na cestě/Má se stát// Vystřel najednou ze všech zbraní/A exploduj až do vesmíru." Steppenwolf

 

Mělo nás být původně pět. Francouzka však zaspala. S Kačkou jsme tedy vyrazily čtyři mušketýrky: Američanka, Litevka a dvě Češky. Američanka se ujala volantu vypůjčené Fordky s automatickou převodovkou a vyrazily jsme za druhou finskou památkou zapsanou do Listu světového dědictví UNESCO (první byl ostrov Suomenlinna) do Staré Raumy

 

Domečky byly nádherné, ovšem pohled ze sedmdesátimetrové vodárenské věže Torni odhalil nejen efektní panoramatický výhled, ale také na jedné straně neuvěřitelně dýmající fabriku a na straně druhé téměř neviditelnou atomovou elektrárnu a budoucí úložiště vyhořelého paliva.

 

 
Čuchonské tlačky naší Kačky - den třetí, první On The Road
 

Smaženice z moravských vajíček a helsinských hnědých žampionů s tradičním žitným děravým chlebem byla výborná.
Můžeme vyrazit na třídenní dámskou jízdu. 

 

Do Raumy jsem se těšila hlavně na bratrance Kiviho. Nakonec se z Aleksise vyklubal spisovatel, autor prvního významného finsky psaného románu Sedm bratří. Sice jsme si moc nepokáčali, ale v Art Museu se mi moc líbilo.

 

Atoska, Portoska, Aramiska i Dartaňanka jsou posedlé památkami UNESCO. Proto jsme se musely štrachat i na Sammallahdenmäki - pohřební komplex z doby bronzové. Kamenné mohyly staré více než 3 500 let působily dost strnule.
Až mi běhal mráz po peříčkách.

 

Myšlenkové pochody mušketýrek už raději nezkoumám. Jde to s nimi od desíti k pěti. Nejdříve mne vyděsí hromadným pohřebištěm a pak jdou do atomky. Ovšem jejich interaktivní návštěvnické centrum je parádní. Dokonce jsme se svezly výtahem 420 metrů pod zem, kde se v roce 2012 začalo kutat úložiště pro vyhořelé palivo. Simulace byla tak věrohodná, že jsem dostala záchvat klaustrofobie (strach z uzavřených prostor, ne z pana Profesora). Naštěstí jsme se opět dostaly na denní světlo, které je tu ještě v deset večer, a vyrazily do nejlevnějšího campu.

 

Krokoměr dnes 9 180, celkem 41 417

 

Cvičení

Zdroj: Petra Hirtlová - Tělovična pro mozek

 

Dále

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová