Bloudění s Pavlem Čechem - pozvánka ke knihám i na výstavu

15.07.2018 17:45

Pavel Čech, Dobrodružství Rychlé Veverky, díl třetí, Bludiště, Nakladatelství Petrkov, 2016, *****

 

Stalo se 5. prosince 2017: Jeden divoch a osmdesát nadšených (foto)

Na setkání s malířem, ilustrátorem, tvůrcem komiksů a zejména autorem nádherných autorských knih nejen pro děti Pavlem Čechem jsme se ve vyškovské knihovně těšili více než rok. Pan Čech se uvedl jako nesystematický chaotik. Jeho vyprávění však nebylo zmatené, ale velmi košaté. Na jednoduchou otázku malé slečny „Máte někoho rád?“ dokázal dlouho vyprávět nejen o lásce partnerské či rodičovské, ale také o síle přátelství.

 

Touhu po přátelství a lásku k přírodě našel Pavel Čech v knihách E. T. Setona. Okouzlili ho Dva divoši i Rolf zálesák. Nevynechal ani májovky a verneovky. Později, když už to bylo možné, se začetl do foglarovek. Učarovala mu zejména Chata v jezerní kotlině, jejíž nové vydání právě ilustruje.

 

Vyprávěl nám o vzniku svých knih, o tom, jak píše, maluje, věnuje se svým synům, stále si hraje na indiány. Vyznal se také ze svého obdivu ke Zdeňku Burianovi, Albínu Brunovskému a filmům Zdeňka Svěráka.

 

Stalo se 12. července 2018: To byl Mazec! (video)


“Ve vyškovské Hřbitovní kapli se konala slavnostní vernisáž výstavy obrazů Shledání výtvarné skupiny Mazec. Pětice výtvarníků z 

Brna a Valtic si tento název dala pro účely společného vystavování – spojuje je „pouze“ potřeba kreslit, malovat a fotografovat.

 

Pavel Čech • Jiří Grbavčic • Vratislav Hnátek • Petr Modlitba • Vladimír Tučapský

 

Pět autorů, pět odlišných rukopisů, přibližně sto obrazů. Budete-li procházet od jednoho autora k druhému a sledovat rozličná témata a jejich pojetí, zabloudíte zároveň v desítkách minipříběhů a dramat z nejrůznějších časů i prostředí. Shledání se bez prvního písmene lehce stává Hledáním.”

Jana Homolková, více na www.mksvyskov.cz.
 

Knihy, které vystavující ilustrovali a autorské knihy Pavla Čecha si můžete vypůjčit v naší knihovně.

 

Není jednoduché vybrat z úžasných autorských knih Pavla Čecha jednu. Ale věrna tématu těchto stránek - trénink paměti - jsem zvolila třetí díl Dobrodružství Rychlé Veverky, Bludiště. Tento komiks se od předchozích liší v tom, že obsahuje nejen příběh, ale také spoustu hádanek, bludišť a her. I když je kniha určena dětem, pobaví i dospělé a vůbec nejlepší bude, když ji budou číst, luštit a hrát si společně. Škrtačka, lodě, piškvorky, bludiště, hledání rozdílů, křížovky, hádanky, doplňovačky… Ideální pro “off-line” prázdninový mozkový jogging.

 

Komiks jsem si půjčila v knihovně, ale tentokrát uděláte lépe, když si ho koupíte. V prvním případě prosím neluštěte do knihy, ale na papír. I v našem výtisku jsem musela gumovat po předchozím čtenáři, aby si ti následující mohli užít chvíle zábavy a úspěchu při řešení.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová