Běháš, běhá, běhají… neběhám!

30.06.2020 07:57

Zuzana Součková

Když se dáma rozběhne… ani v padesáti není pozdě, IFP Publishing, 2014, ****

 

Anotace
Autorka, dříve spíše nesportovní typ, začala běhat ve věku, kdy ostatní se sportem končí. Její motto je: „Je to v hlavě!“. Nyní má za sebou účast na několika maratonech a je prý na běhu závislá. Kniha má být motivací a návodem pro ženy středního věku, aby se nebály a začaly běhat.

 

Úryvek

Ze všeho nejtěžší je zvednout se z gauče. Jakmile se už rozhýbete, stojí to za to. Vždy. A za každého počasí. Věřte mi, špatné počasí je jenom za oknem.

 

Běh života s úsměvem, Ikar, 2018, ****
 

Anotace
Život je cesta protkaná příběhy. Veselými, smutnými i úplně obyčejnými. Autorka s humorem, nadsázkou a nadhledem popisuje životní pouť od dětských krůčků po kroky zralé ženy. V knize se tak setkáváme se situacemi, které prožívá každý z nás.

Ztrácíte trpělivost se svými dětmi? Doufáte, že si na mateřské dovolené odpočinete? Drtila vás puberta vlastní či vlastních dětí? Taky jste se tak těšili do tanečních a dopadlo to katastrofálně? Dá se rodit s úsměvem? Jste super rodiče? Zaskočila vás otázka: „Jak se dělají děti?“ Máte v tašce černou díru, ve které se ztrácí, a objevují věci zcela nekontrolovatelně? Dokážete rozluštit záhadu fronty k pokladně, která se ze záhadných důvodů zastaví, jakmile do ní vstoupíte? Jak parkujete, když nejlepší místa jsou, stejně jako nejlepší muži, většinou obsazená? Slábne vám s věkem zrak? Bojíte se dne, kdy rychlíkem „Život“ dorazíte do stanice „Padesát“? Uvědomujete si, že nikdy není pozdě plnit si své sny?

Tak tohle všechno a ještě něco navíc se v této vtipné knize plné příběhů obyčejného života dočtete. Při čtení zjistíte, že v „tom“ nejste sami, což vždycky potěší a povzbudí!

 

Úryvek

Čím déle je na cestě, tím víc se poznává, a začíná si uvědomovat, že jí nezáleží na mínění ostatních. Pomalu nabývá sebevědomí, začíná si sama sebe vážit, respektuje se, nachází odvahu, získává nadhled. Její srdce se otevírá novým poznatkům, zážitkům, novému dobrodružství. Zjišťuje, že mít se ráda není těžké a že jeden si ušetří spoustu bolavých ran, když nad sebou přestane ohrnovat nos.

 

Diagnóza žena, Ikar, 2019, ****

 

Anotace
Žena je zvláštní tvor. Nejen, že najednou oběma rukama zvládne deset činností, ona má i mnoho tváří. V jednu chvíli se tváří jako anděl, aby se v okamžiku změnila v ďábla. Snažit se jí porozumět je stejně marné, jako ovlivnit počasí. Muži se v ženě ztrácejí a jen nevěřícně kroutí očima. Pánové, neberte si to osobně, buďte v klidu, ani ony samy sobě často nerozumí. Být ženou a nést na bedrech všechny ty proměny, změny, trable i tíhu světa není jednoduché.

Autorka ve své další humorné knize fejetonů popisuje dny všední i sváteční ženskýma očima. S nadsázkou a vtipem ukazuje, že být ženou je diagnóza. Krásná. Kniha je určena nejen ženám, ale i mužům, kteří zde najdou návod, jak opačné pohlaví pochopit. Ženy, buďme rády ženami a vy, muži, mějte nás rádi, protože jsme ženy.

 

Úryvek

Cizinec se ptá:
„Co znamená v češtině – šimsisi?“
„To znamená – esisisišim!“

 

 

Nebudu předstírat geniální trenérku paměti a přiznám, že datum návštěvy Zuzany Součkové ve vyškovské knihovně jsem si zjistila z jejího věnování v knize „Když se dáma rozběhne“ – 28. 4. 2016.

 

Pak jsem ještě zabrousila na stránky Klubu přátel KKD, kde si autorka článku o akci posteskla: „Když se Zuzana Součková rozpovídala, náhodný příchozí by asi těžko uhádl, že je na Literárním čaji. Spíše by usoudil, že se ocitl na shromáždění fanoušků dálkových běhů. Ale nakonec došlo i na knihy.“

 

Ano, paní Součkovou jsme pozvali na přání velkého čtenáře ale ještě většího fanouška běhání. A světe div se, průměrný věk návštěvníků besedy šel rapidně dolů. Povídání bylo stejně zábavné a inspirující jako knihy.

 

Uplynuly čtyři roky. Přibyly další dvě knihy, ve kterých se autorka už nevěnuje pouze uběhnutým kilometrům, ale také glosuje svůj život mimo běžecké trasy. Současný i minulý. Právě reminiscence mě zaujaly. V mnoha kapitolách jsem byla „jako doma“ a jsem si jistá, že i ostatní „sátníci“ v nich objeví spoustu vlastních vzpomínek.

 

Ale abych Vás neuvedla v omyl. Kapitoly o běhání rozhodně nepatří do mých vzpomínek. Mým životním heslem sice je "Když se chce, všechno jde.", ale mi se fakt nechce :o). 

 

Těším se na společný stream, který budeme vysílat na www.facebook.com/KnihovnaVyskov ve čtvrtek 9. 7. v 18 hodin.
 

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová