Angelika z Voračova

02.04.2017 13:28
Jan Bauer - Evangelium Máří Magdalény, nakladatelství MOBA, 2017, ***

                            

Na úsvitu novověku, ale jednou nohou stále v temném středověku, se setkáváme s šestnáctiletou Kateřinou z Voračova. Zemanskou dcerku vychovával otec více jako syna, a tak není divu, že kuchyně se jí příčí, zato vyniká v jízdě na koni a ovládání meče.

 

Své zásnuby s Břeňkem Malovcem z Malovic nebere vážně do doby, než ten zmizí na své diplomatické misi někde v Turecku a otec jí vnucuje jiného, mnohem staršího ženicha. A tak se na radu Jana Palečka, šaška krále Jiřího z Poděbrad, vydává na cestu hledat nezvěstného snoubence.

 

Cestovat ve druhé polovině XV. století bylo však velmi nebezpečné. Natož pro mladou dívku. I přesto, že jí osud přivedl do cesty mnohé ochránce, nevyhnula se ani zrádcům, násilníkům, vrahům… 

 

str. 107
Kateřina se opět ocitla ve tmě, někdo nad její hlavou zavázal pytel a pak ji v něm dosti nešetrně hodil kamsi na studenou podlahu. Tentokrát se už nerozplakala…
V hlavě se jí honily ty nejčernější myšlenky, už nebyla tak přesvědčena, že udělala správně, když se vydala za hlasem svého srdce.

 

Po kom však její srdce volá? Po Břeňkovi, Tamáši, Vladovi, Piri Reisovi nebo Robertu de Beaumont? Který z nich je onen muž (ze) snů?

 

U kapitoly Pirátská princezna jsem měla dojem, že ten příběh znám. Na stránce nadepsané Pozvání do paláce jsem si už byla jistá: Angelika! Katka je báječná, nezkrotná, proti své vůli v moci uherského krále Matyáše Korvína i sultána Mehmeda II.

 

Na rozdíl od více než dvě stě let mladší Francouzky však na Kateřinu čeká téměř v závěru knihy ještě jedno dobrodružství. V daleké egyptské poušti musí najít a získat Evangelium svaté Máří Magdalény. Jeho, byť utajovaná, existence totiž stále ohrožuje katolickou církev. Je nutné zničit poslední důkaz intimního vztahu bývalé nevěstky Marie Magdalské a Ježíše Krista. Důkaz o tom, že hlavou církve měla být žena.

 

Udivilo mě, že hlavní téma, anoncované v názvu knihy, tvoří jen nepatrnou část děje, ačkoli by vystačilo na samostatný román. Příběhu by určitě také prospělo méně únosů, vězení a postelí. Proč jsou dnešní autoři přesvědčeni, že má-li mít dílo úspěch, musí napsat čtyři sta stran?

 

Naštěstí je tento barvitý příběh, plný historických postav a událostí, velmi čtivý a určitě zaujme všechny milovníky romantického dobrodružství a napětí. Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

 

PS:
Jan Bauer patří spolu s Vlastimilem Vondruškou k nejplodnějším a nejčtenějším autorům historické literatury.

 

Vyhledávání

Kontakt

Zdeňka Adlerová